Oklu Kirpilerde Böbreklerin Bilgisayarlı Tomografi ile İncelenmesi - Atalar, Omer; Koç, Mustafa; İlgün, Ramazan; Yılmaz, Bestami (My University, 2017)
Yapılan literatür taramalarında; oklu kirpilerin böbrekleri üzerinde, iki ve üç boyutlu görüntüleme ile yapılan bir araştırma bulunmadığı tespit edilmiştir. Bu araştırma, oklu kirpilerde ilk kez; bilgisayarlı tomografik görüntüler kullanılarak, böbreklerin detaylı anatomisini elde etmek için planlanmıştır. Çalışma, 5 erkek ve 5 dişi olmak üzere toplam 10 erişkin oklu kirpi üzerinde yapılmıştır. Multidetektör bilgisayarlı tomografi (MDCT) cihazından sağlanan görüntüler, üç boyutlu (3D) modelleme yazılımı (VITAL, Vitrea 2, HP XW6400 Workstation, ABD) ile, böbreklerin 3D modelinin oluşturulması için kullanılmıştır. Böbreklerin en, boy ve kalınlıkları ile merkezlerinin columnavertebralis'e olan uzaklıkları ölçülmüştür.Ölçüm değerleri, tablo halinde sunulmuştur. Veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bir erkek ve bir dişi iki materyal hariç, bütün hayvanlarda, sağ böbrek ölçümleri sol böbrekten daha yüksek olarak saptanmıştır. İstatistiksel analiz sonuçlarına göre; hacim, genişlik ve kalınlık değerlerinde, anlamlı bir istatistiksel fark bulunduğu görülmüştür. Araştırmanın; oklu kirpilerde ilk kez yapılmış olması sebebiyle, hem anatomi alanındaki incelemelere, hem de ileride yapılacak benzer alanlardaki çalışmalara kaynak teşkil edebilmesi bakımından anlamlı olduğu düşünülmektedir
Keywords: Veterinerlik