İlkokul Dördüncü Sınıf Öğrencilerinin Yaşamlarında Sporun Anlam ve Önemi - Arabacı, İmam Bakır (Fırat University, 2017)
Spor her insan için hayati önem taşımaktadır. Düzenli, planlı ve uygun sportif etkinlikler sağlıklı gelişim için etkilidir. Spor, çocukların hem beden hemde duygusal, zihinsel ve sosyal gelişimlerinde oldukça önemlidir. Bu çalışma ilkokul dördüncü sınıf düzeyindeki çocuklar için sporun ne anlama geldiğini bir çalışma grubu örnekleminde belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada betimsel ve nitel araştırma desenlerinden olgu bilim yöntemi kullanılmıştır. 8-10 yaşları arasında olan 40 öğrenci araştırmanın çalışma grubunu oluşturmuştur. Elde edilen veriler içerik analizine tabi tutulmuş, yorumlanmış ve tablolarda gösterilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre çocuklar sporun yararlı olduğu konusunda hemfikirdirler. Fakat onlar düzenli spor yapmamaktadırlar. Çocuklar okullardaki beden eğitimi derslerinde veya arkadaşları ile birlikte spor yapma fırsatı bulmaktadırlar. Erkek ve kız öğrencilerin en çok tercih ettikleri spor yüzmedir. Aynı zamanda erkek öğrenciler futbol ve karateyi de tercih etmektedirler. Kız öğrenciler yüzmenin yanında jimnastik ve voleybolu da tercih etmektedirler. Öğrencilerin spor yapmalarının önündeki engeller ekonomik yetersizlikler, derslerin fazla olması ve spor tesislerinin yetersizliğidir.

Sport is vital for every human being including children and adults. Regular, scheduled and appropriate sporting activities are effective in the healthy development. Sport is very important in terms of both physical development and the children's emotional, mental and social developments. This study aims to determine what sport means in the lives of children in fourth class students of primary school. A descriptive method and phenomenology design from qualitative research designs were used in this research. 40 primary school children between 8-10 years of age constituted the study group. The gathered data was subjected to content analysis; the data were interpreted and presented in tables. According to research results, students agree that sport is beneficial. But children do not do sports regularly. They find opportunity to do sports with their friends or in the physical education course at school. Swim is the most preferred sport by the male and female students. At the same time, male students prefer volleyball and karate too. Girls also prefer sports such as volleyball and gymnastics as well as swimming. The reasons for the students to play sports are economic inadequacies, redundancy of lessons and inadequacy of sports facilities.
The place and meaning of sport in the life of primary school students