Osteoartrit ve Romatoid Artritli Hastalarda Elin Fiziksel Özelliklerinin El Fonksiyonu Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi. - Deniz, Gülnihal; Kavakli, Ahmet; Şikoğlu, Özen Kan; Perilioğlu, Ahmet Zafer; Ece, Yıldız; Ögetürk, Murat; Bilek, Furkan (Kafkas Üniversitesi, 2021)
Amaç: Osteoartrit (OA) dünyada ve ülkemizde en sık karşılaşılan eklem hastalığıdır. Romatoid artrit (RA) sinovyal enflamasyonla karakterize kronik, sistemik bir hastalıktır. OA ve RA’da el bileği ile el eklemleri ilk ve en sık etkilenen eklemlerdir. El eklemlerinin tutulumu, hastaların yaşam kalitesinde belirgin bir azalmaya yol açar. Bu çalışmada RA ve OA hastalarındaki el kavrama kuvveti ve eklem hareket açıklıklarının (EHA) sağlıklı bireylerle karşılaştırılması ve hastaların günlük yaşam aktivitelerindeki bağımsızlığının değerlendirilmesi amaçlandı. Materyal ve Metot: Çalışmamızda Fırat Üniversitesi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Polikliniğinde ve Romatoloji Polikliniğinde takip edilen, yaşları 30 ile 60 arasında olan, Amerikan Romatoloji Birliği (ACR) kriterlerine göre RA tanısı konulmuş 62 kadın, 52 OA’lı kadın ve 52 sağlıklı kadın olmak üzere toplam 166 birey değerlendirmeye alındı. El kavrama kuvveti elektronik el dinamometresi, parmak kavrama kuvveti ise parmak dinamometresi ile ölçüldü. El bileği ve parmakların EHA ölçümleri için standart gonyometre ve parmak gonyometresi kullanıldı. El bileği çevresi ve çapı ile el uzunluk ölçümü standart antropometrik ölçüm aletleriyle gerçekleştirildi. Ayrıca çalışmaya alınanların tamamına sağlık değerlendirme anketi (HAQ) uygulanarak özürlülük düzeyi belirlendi. Bulgular: Tüm olgularda, el ve parmak kavrama kuvvetleri, el bileği ve parmakların EHA ölçümleri ile el bileği çevre ve çap değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p0,05). Tüm olgularda, HAQ skoru ile el ve parmak kavrama kuvveti arasında negatif yönde çok güçlü korelasyon bulundu. Sonuç: OA’lı ve RA’lı hastalarda anatomik bütünlüğün bozulması, EHA’nın, el ve parmak kavrama kuvvetlerinin azalması ve ağrı, hastaların günlük yaşam aktivitelerindeki bağımsızlığını etkilemiştir.

Objective: Osteoarthritis and Rheumatoid Arthritis, is one of the most common joint diseases in our country and in the world. Hand joint involvement and functions are of the most important factors that determine the impacts of the disease on daily activities. We aimed to determine the impact of the disease on the daily life activities by comparing hand grip strength and joint range of motion in healthy individuals and patients. Material and Method: In this study, 166 female were included; 52 of which are healthy female, 62 of which are female patients with Rheumatoid Arthritis and 52 of which are female patients with Osteoarthritis. Grip and pinch strength were measured using the electronic hand and finger dynamometer. Standard and finger goniometer were used for range of motion measurement of wrist and fingers. Circumference and diameter of wrist and length of hand were measured with standard anthropometric measurement tools. Disability was scored by using health assessment questionnaire (HAQ). Results: Hand and finger grip strength, range of motion measurement of wrist and fingers, and measurement of wrist circumference and diameter values of all patients and healthy groups were found statistically significant difference (p0.05). HAQ scores correlated negatively with grip and pinch strength were found in all individuals. Conclusions: It was observed that the impairment of anatomical integrity , decreasing of grip and pinch strength, and pain affect independent daily life activities in the patients with Osteoarthritis and Rheumatoid Arthritis.
In Patients with Osteoarthritis and Rheumatoid Arthritis, Effects of Hand Physical Features on Hand Function.
Keywords: Clinical Sciences; Klinik Tıp Bilimleri