DOKSORUBİSİN İLE OLUŞTURULMUŞ DENEYSEL KARDİYOTOKSİSİTE ÜZERİNE ALIÇ'IN ETKİSİ - ADIYAMAN, MEHMET ŞAHİN (Fırat Üniveristesi, 2011)
Kalp yetmezliği (KY) hemodinamik anormallikler, bozulmuş egzersiz kapasitesi, nörohormonal aktivasyon, hızlı progresyon ile karakterize ve yüksek morbidite ve mortalite ile seyreden kompleks bir sendromdur. KY, iskemik, hipertansif, infektif, inflamatuar, immün, endokrin, metabolik, genetik ve neoplastik nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Hastaların %30-40'ının tanıdan sonra 1 yıl içinde, %60-70'inin de 5 yıl içinde KY'nin kötüleşmesi veya ventriküler malin aritmi nedeniyle kaybedilmektedir. Alıç, içerisinde antienflamatuar, antiaterosklerotik, antioksidatif etki gösteren bileşikler içermektedir. Alıç üzerinde yapılan sınırlı sayıdaki çalışmalarda kardiyoprotektif etkilerinin olduğu bildirilmiş olmakla beraber net bir bilgi ortaya konulamamıştır. Ayrıca KY olan hastalarda alıcın nasıl bir etkisinin olacağı da bilinmemektedir. Çalışmamızda doksorubisin ile oluşturulmuş kardiyotoksik deneysel modelinde Alıcın kardiyoprotektif etkilerinin olup olmadığını araştırmayı amaçladık.Spraque Dawley türü erkek ratlar Kontrol (Grup I), Doksorubisin (Grup II), Alıç (Grup III) ve Alıç+Doksorubisin (Grup IV) olmak üzere 7'şerli dört gruba ayrıldı. Grup I ve Grup II'ye standart beslenme uygulandı. Grup III ve Grup IV'e standart beslenmeye ek olarak, her rat için 520 mg alıç ekstresi oral yolla verildi. Takiplerin 28. gününde Grup II ve Grup IV'e intraperitoneal enjeksiyon yöntemiyle 10 mg/kg tek doz doksorubisin uygulandı. Bütün denekler 35 gün süreyle takip edildi. 35. gün Ratlar dekapite edilerek kan serumu ve kalp dokusu alındı. Kan serumundan NT-pro BNP, CK, CK-MB ve glukoz düzeyleri çalışıldı. Histopatolojik olarak da kalp dokusunda miyosit dizilim bozukluğu, miyosit hipertrofisi ve fibrozise bakıldı.Grup II'de NT-pro BNP, CK ve CK-MB düzeyleri Grup I'e göre yüksek saptandı. Grup III ve Grup IV'de Grup II'ye göre NT-pro BNP, CK ve CK-MB düzeyleri daha düşük bulundu. Grup III'de Grup IV'e göre sadece glukoz anlamlı olarak düşük iken, diğer parametreler açısından anlamlı fark izlenmedi. Histopatolojik değerlendirmede ise Grup II'de Grup I'e göre miyosit dizilim bozukluğu, miyosit hipertrofisi, fibrozis daha yüksek saptandı. Grup III'te Grup I'e göre miyosit hipertrofisi, fibrozis yüksek iken; miyosit dizilim bozukluğu açısından daha anlamlı fark izlendi. Grup III ve Grup IV'te Grup II'ye göre miyosit dizilim bozukluğu, miyosit hipertrofisi, fibrozis daha az derecede izlendi. Ancak bu istatistiksel olarak anlamlı seviyeye ulaşmadı. Grup III ve Grup IV arasında histopatolojik parametreler açısından anlamlı fark izlenmedi.Sonuç olarak; alıç, kardiyotoksisite durumunda ya da kardiyotoksik olabilecek durumlarda kardiyoprotektif olarak kullanılabileceği ancak bu etkisinin de sınırlı olduğunu gösterdik. Bunun nedeni ise alıcın tek başına verildiğinde, nedenini açıklayamadığımız şekilde düşük derecede de olsa miyokardiyal hasar oluşturması ile açıklamaktayız. Bu hasarı da alıcın birçok nöroendokrin peptit içermesinden dolayı, farklı fizyopatolojik etkileşime girerek oluşturduğunu düşünmekteyiz. Dolayısı ile alıcın paramedikal tedavide yaygın olarak kullanılıyor olması, bu sonucumuzun da bilimsel açıdan önemli olduğunu düşündürmektedir.Anahtar kelimeler: Kalp yetmezliği, alıç, kardiyotoksisite, doksorubisin,

Hearth failure (HF) is a complex syndrome, characterized by hemodynamic abnormalities, impaired exercise capacity, neurohormonal activation and rapidly progression and progress with higher mortality and morbidity. HF can develop by ischemic, hypertensive, infective, inflammative, immune, endocrine, metabolic, genetic and neoplastic reasons. 30%-40% of patient lost in first year of diagnose, and 60%-70% of them lost within 5 years by worsening HF or ventricular malign arhythmia. Crataegus Oxyacantha ingredients antiimflammation, antiatherosclerotic, antioxidative contains. There are limited numbers of studies on Crataegus Oxyacantha, reported its cardioprotective effects but could not describe a clear effect. Furthermore, it is not known even its effects on patients with cardiac failure. In our study, we searched if Crataegus Oxyacantha have cardioprotective effects on Doxorubicin induced cardiotoxicity or not.Spraque Dawley species male rats Control (group I), Doxorubicin (Group II), Crataegus Oxycantha (group III) and Doxorubicin + Crataegus Oxycantha (group IV) divided into four group, each group have 7 rats. Group I and Group II had standart nutrition. In Group III and Group IV for each rat had 520 mg per oral Crataegus Oxyacantha extretes added to standart nutrition. At 28. day of follows, 10 mg/kg one dose doxorubicin admistrated in intraperitoneal area. All subjects were followed for 35 days period. After 35 days all subjects decapitated, then blood serum and hearth tissues achived. In blood serum NTpro BNP, CK, CK-MB and glucose levels were searched. For histopathological resarch, hearth tissue searched for myocyte disarray, myocyte hypertrophia andfibrosis.N-terminal pro BNP, CK and CK-MB levels detected higher in group II than group I. In group III and Group IV NTpro BNP, CK and CK-MB levels detected lower than group II. Group III and Group IV glucose levels were significantly lower, there were no significant differences between other parameters. In histopathological resarch, in group II, myocytedisarray, myocyte hypertrophia and fibrosis found higher than group I. In group III myocyte hypertrophia and fibrosis are higher than group I, but there was more significant difference in myocyte disarray. In group III and group IV myocyte disarray, hypertrophia and fibrosis observed lower levels than group II. But that could not reach important statistically different levels. Between group III and group IV, there were no statistical difference for histopathological parameters.In conclusion; we showed, Crataegus Oxyacantha, can be use in cardiotoxicity or under risk of cardioxicity, it can be cardioprotective, but this effect is also limited. We can explain this condition, reciever take alone even only a low dose, there can be occur a minimal myocardial destructive effect. Because reciver contains many neuroendocrine peptide, we think, this caused by physiopathological counterreaction. Because it is using in paramedical treatment, it shows, our result is important for scientific point of view.Key Words: Hearth failure, crataegus oxyacantha, cardiotoxicty, doxorubicin
Effect of crataegus oxyacantha on doxorubıcın ınduced experımental cardıotoxıcıty
Keywords: Kardiyoloji