ÖZEL DÜZENLENMİŞ PLYOMETRİK ANTRENMANLARIN GENÇ FUTBOLCULARIN ANAEROBİK GÜÇ PERFORMANSINA ETKİİSİ - GÜR, ERCAN (Fırat Üniveristesi, 2001)
l.OZET Özel Düzenlenmiş Plyometrik Antrenmanların Genç Futbolcuların Anaerobik Güçlerine Etkisi Bu çalışma; düzenli olarak yapılan plyometrik nitelik taşıyan egzersiz ve antrenmanların amatör genç futbolcuların (16-18 yaş) anaerobik patlayıcı güçleri üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla yapıldı. Bu amaca yönelik olarak Elazığ Amatör Liginde aynı takımda oynayan gönüllü 17 futbolcu 1. Çalışma grubu (plyometrik antrenman grubu), farklı bir takımda futbol oynayan ancak periyodik antrenmanlarına devam eden 17 futbolcu ise 2. Çalışma grubu olarak seçildi. Ayrıca lisede aktif olarak sportif egzersizlere katılmadıklarını belirten gönüllü sedanter 17 kişi ise kontrol grubu olarak ölçümlere tabi tutuldu. Plyometrik antrenman grubuna 3 ay süre ile, klasik futbol antrenmanlarına ilaveten düzenli olarak haftada 2 gün ortalama olarak 30-40 dakikalık plyometrik egzersiz programı uygulandı. 3 aylık çalışmanın öncesinde ve sonrasında, deneklere ait; boy, kilo, vücut yağ yüzdesi, baldır ve üst bacak çevre ölçümler ile Wingate, Margaria Klamen, dikey sıçrama, durarak uzun atlama, 45 m. Sürat koşusu ve dinamo metrik bacak kuvveti ölçümleri yapıldı. VIIISPSS programıyla deneklerin betimsel istatistiklerinin belirlenmesinin yanı sıra grupların ön ve son test sonuçlarına ait farklılıkların belirlenmesinde One Way Anova, Post Hoc ve Wilcoxon Signed Ranks testleri kullanıldı. İstatistiki analizlerde P< 0,05 ve P<0,01 anlamlı kabul edildi. Sırasıyla 1., 2. ve 3. grupların yaş ortalamaları 17,29±0,85, 17,24±0,75, 16,47±0,51'dir. 3 aylık süreç sonunda; boy artışları 1. grupta 1,79 cm, 2. Grupta 0,65 cm ve 3. grupta 0,64 cm artış kaydedilmiştir. Birinci grupta diğer gruplara göre vücut ağırlığında istatistiksel olarak anlamlı bir artış (62,18±5,42; 63,06±5,38) (P<0,01) gözlenirken, vücut yağ yüzdesinde düşüş görüldü. (10,78±0,83; 10,29±0,65)(P<0,01). Anaerobik güçlerin değerlendirildiği Margaria Klamen, Wingate ve Dikey Sıçrama testlerinde 1. grup da diğer gruplara göre anlamlı düzeyde gelişim görüldü (P< 0,01). Benzer şekilde 1. grup da daha yüksek düzeyde olmak üzere her iki grupda da bacak kuvveti artışı tespit edildi. Bu bulguya paralel olarak 1. grup da bacak çevre ölçümlerinde de artış söz konusuydu. Sonuç olarak, 3 ay süreyle yapılan plyometrik antrenmanların genç futbolcuların bacak kuvvetleri, anaerobik güçleri ve vücut kompozisyonları üzerinde olumlu bir değişim ve gelişime neden olduğu belirtilebilir. Anahtar Kelimeler : Plyometrik, Futbol, Anaerobik Güç. IX

Effects of Regular Specific Plyometric Training on Anaerobic Power of Young Soccer Players This study was performed to determine the effects of plyometric type exercise program on amateur soccer players (aged 16-18) anaerobic power. For this purpose, 17 voluntary soccer players who playing soccer in amateur league in Elazığ were selected as a plyometric subject group. 17 soccer player belong the none of another team in Elazığ doing rutine soccer training, were constituted as a control group. And 17 sedanter voluntary high school students were measured as other control group. Clasic soccer training and plus plyometric training were performed to subject group in 3 month periods, 2 days a week for 30-40 minutes in one period. Pretest and posttest were performed in 3 month periods to subjects to determine the height, weighth, percent body fat, tight and calf diameter, Wingate, Margaria Klamen, Vertical jump and long jump anaerobic power, 50 Yard sprint and dynometric leg strengt of all subjects. «sssssftsffTo determine the differences in groups One Way Anova, Post Hoc and Wilcoxon Signed Ranks test and dicriptive statistics were used with SPSS pocket program and 0,05- 0,01 confidence level were used in the statistical evalation. According to the findings, following result were found : The mean ages was 17,29 ±0,85 for plyometric group, 1 7,24 ± 0,75 for only soccer group and 16,47± 0,51 for sedantary group. The mean height at the and of 3 month periods there was 1,79 cm. increase in plyometric groups (173,1 1 ±5,39- 174,89± 5,30). There was significantly increase body weight in plyometric group (62,1 8 ± 5,42 - 63,06 ± 5,38) but decrease in percent body fat (10,78±0,83; 10,29±0,65) (P<0.01). According to Margaria Klamen, Wingate and Vertical jump power tests, plyometric groups showed significantly development than other soccer group similarly, plyometric group showed significant increase than other group. Paralelly to this results, in the leg diameters measurements, there was significant and higher increase in plyometric group (P<0, 01). Consequently, It can be said that; plyometric training was changed and effected the leg strength, anaerobic powers and body compositions of young players positively. Key Words : Plyometric, Soccer, Anaerobic Power. XI
Effects of regular specific plyometric training on anaerobic power of young soccer players
Keywords: Spor; Sports