Okul yöneticilerinin takım liderliği davranışlarına yönelik bir ölçme aracı geliştirme çalışması - Çankaya, İbrahim H.; Karakus, Mehmet (My University, 2010)
Bu çalışmada, okul yöneticilerinin takım liderliği davranışları için bir ölçme aracı geliştirilmesi ve bazı değişkenler açısından takım liderliği davranışlarına yönelik öğretmenlerin algılarının analiz edilmesi amaçlanmaktadır. Veriler, Elazığ’daki ortaöğretim kurumlarında çalışmakta olan 332 öğretmenden toplanmıştır. Literatür taraması, madde havuzunun oluşturulması ve ön uygulama aşamalarından sonra 30 maddeli anket örneklem grubuna uygulanmıştır. Geçerlik ve güvenirlik analizlerinden sonra, üç boyutlu ölçme aracında toplam 20 madde kalmıştır. Analizler, anketin bu haliyle yüksek düzeyde geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğunu göstermiştir. Okul yöneticilerinin takım liderliği davranışları hakkında öğretmelerin algıları arasında kıdem değişkenine göre anlamlı faklılıklar varken, cinsiyet ve eğitim düzeyi değişkenlerine göre anlamlı bir farka rastlanmamıştır.
Keywords: Liderlik; öğretmenler; okul yöneticileri; Elazığ; takımlar