Erzurum İlinde Özefagus Karsinomlarının Klinik Ve Histopatolojik Özelliklerinin İncelenmesi: Üçüncü Basamak Merkez Çalışması - Özmen, Sevilay; Balta, Hilal; Çalık, İlknur; Durmuş, Şenay Erdoğan; Demirtaş, Rabia; Albayrak, Bülent; Şipal, Sare (Balıkesir Üniversitesi, 2018)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, bir grup hastada özefagus karsinomlarının hasta özelliklerini, presentasyonlarını ve histopatolojik özelliklerini incelemektir.Gereç ve Yöntem: Erzurum Bölgesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Patoloji Bölümüne 2008-2016 yılları arasında kabul edilen 675 özefagus biyopsisi retrospektif olarak incelendi. Çalışmaya 238 malign olgu dahil edildi. Olgulara ait yaş ve cinsiyet gibi veriler hastane sisteminden elde edildi.Bulgular: 675 özefagus biyopsisinin 238’i (% 35,25) malign idi. Grubun yaş ortalaması 66,75 (yaş aralığı 23-96) idi. Hastalarımızın 194'ü skuamöz hücreli karsinom, 40’ı adenokarsinom ve 4 tanesi miks tip tümörler (skuamöz epitelyal karsinom + küçük hücreli karsinom) idi. Skuamöz hücreli karsinom grubunda ortalama yaş 66,35, kadın: erkek oranı 112: 82 idi. Fakat adenokarsinom grubunda erkek egemenliği görüldü (Kadın: erkek oranı 11:29). Sonuç: Çalışmamızdaki olgular, ülkemizin Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi referans hastanelerinden biri olan Erzurum Bölgesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi vakalarından oluşmaktadır. Ayrıca bu çalışma Atatürk Üniversitesi Hastanesi'nin verilerini tamamlamak için önemlidir. Batı ülkelerinin aksine, kadın hastalarda ve skuamöz hücreli karsinomlarda artış bölgemizde devam etmektedir.

Aim: The aim of this study is to examine the patient characteristics, presentations and histopathological features of esophagus carcinomas in a group of patients.Material method: 675 esophageal biopsies that accepted to  Erzurum Region Training and Research Hospital Pathology Department between 2008 and 2016 were reviewed  retrospectively. 238 malignant cases were included to the study. Data such as age and gender of the cases were obtained from the hospital system.Results: 238 (35.25%) of 675 esophageal biopsies were malignant. The mean age of the group was 66,75 (age range 23-96). 194 of our patients were squamous epithelial carcinoma, 40 of them adenocarcinoma and 4 of them were mixed-type tumours (squamous epithelial carcinoma + small cell carcinoma). In squamous epithelial cell carcinoma group the mean age was 66,35,  with a female : male ratio 112:82.But in adenocarcinoma group a male dominance was seen (Female : male ratio was 11:29). Conclusion: The cases in our study consist of cases of  Erzurum Region Training and ResearchHospital, which is one of the reference hospitals of North-Eastern Anatolia Region of our country. And also this study is important in order to complement the data of AtatürkUniversityHospital. Contrary to Western countries, the increase in female patients and squamous cell carcinomas continues in our region.
The Evaluation Of Clinical And Histopathological Features Of Esophagus Carcinomas In Erzurum: A Tertiary Center Study
Keywords: Clinical Sciences; Klinik Tıp Bilimleri