Rat Ve Tavşan Extremitelerinde Yüzeyel Ven Seyirlerinin Lateks Ve Veinviewer Sistem Ile Karşılaştırmalı Olarak Belirlenmesi - Karan, Meryem; Karaavcı, Funda Aksünger (My University, 2021)
Damarların orjin, seyir ve vaskularizasyon bölgeleri, evcil memeli hayvanları konu alan kitaplar ve makalelerde ayrıntılı olarak ifade edilmektedir. Bununla birlikte laboratuvar hayvanlarından tavşan ve rat üzerinde yapılan araştırmaların bölgelerin vaskülarizasyonları ile ilgili verdikleri bilgiler oldukça yüzeyseldir. Günümüzde laboratuvar hayvanlarında dolaşım sistemi üzerindeki çalışmaların ve kurgulanan modellemelerin çok daha çeşitli ve özgün olduğu düşünülürse, bu tür araştırmalarda dolaşım sistemi anatomisinin ve oluşabilecek varyasyonların kapsamlı bir şekilde bilinmesinin faydalı olacağı düşünülmektedir. Bu projenin amacı, damar seyirlerinin belirlenmesi amacıyla kullanılan latex enjeksiyon metodu ile tıp hekimliğinde intravenöz girişimler esnasında kullanılan veinviewer cihazının, rat ve tavşanlarda extremite yüzeyel ven seyirlerinin belirlenmesinde iki yöntemin birbirleriyle karşılaştırılması ve veinviewer cihazının hayvanlarda kullanılabilir olması ihtimalinin değerlendirilmesidir. Aynı zamanda veinviewer cihazı ile ilgili bir klinisyen veteriner hekimlere bir anket uygulanarak, cihaz ve kullanımı ile ilgili, veteriner sahada bir farkındalık oluşturmak ve veteriner hekimlerin güncel olan bu görüntüleme metodu hakkında fikirlerinin elde edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla proje üç aşamalı olarak dizayn edildi. Birinci aşamada 15 adet rat ve 15 adet Yeni Zelanda tavşanının extremitelerinin veinviewer görüntülemesi yapılarak bulgular kaydedildi. İkinci aşamada aynı hayvanlara latex enjeksiyon metodu uygulanarak materyallerin diseksiyonu yapıldı ve elde edilen bulgular karşılaştırmalı olarak değerlendirildi. Üçüncü aşamada ise ilk iki aşamadan bağımsız olarak, Türkiye genelinde 400 klinisyen veteriner hekime veinviewer cihazı ve kullanımı ile ilgili anket düzenlendi ve uygulandı. Sonuç olarak; latex enjeksiyon metodu ile elde edilen verilerin, rat ve tavşan extremite yüzeyel ven seyirleri bakımından literatüre güncel bilgi kazandıracağı düşünülmektedir. Ayrıca yapılan bu çalışmada ratlarda özellikle arka extemite, tavşanlarda ise hem ön hem de arka extremite yüzeyel venlerinin latex enjeksiyon metodu bulgularına paralalel olarak veinviewer cihazı ile de görüntülendiği tespit edildi. Veinviewer cihazının insanlarda özellikle periferik intravenöz katater uygulaması esnasında, damarları görünür kılabilmek amacıyla tercih edildiği düşünülürse, cihazın yüzeyel venlerin görüntülenmesinde hayvanlarda alternatif bir yöntem olarak kullanılabilceği düşünülmektedir. Ayrıca anketi yanıtlayan hekimlerin %5,7?si veinviewer cihazını kullandıklarını belirtmişlerdir.
01.04.2021
Keywords: Tavşan; rat; anatomy; latex; veinviewer