Airbnblerin Mekânsal Dağılışında Etkili Olan Faktörlerin Mekânsal Analizi: Kaş-Kalkan Örneği - Kaya, Aşır Yüksel (My University, 2024)
Günümüzde gelişen teknolojiler yalnızca kentlerdeki çalışma ve hareketlilik biçimini değil, aynı zamanda bireylerin boş zaman ve turizm algısını da değiştirmiştir. Özellikle kentlerde başlayan paylaşımlı konaklama, son dönemlerde turizm bölgelerinde yaygınlaşmıştır. Bu çalışmanın amacı, Kaş ilçesinde paylaşım ekonomisinin yaygınlaşması ile ortaya çıkan ve daha sonra alternatif turizm konaklamasına dönüşen ikincil konutların mekânsal dağılışı ile bu dağılışta etkili olan faktörleri ortaya koymaktır. Araştırma kapsamında, Kaş ilçe sınırlarında yer alan 18.296 Airbnb ilanının istatistiksel ve mekânsal analizinde Yoğunluk Analizi (Kernel Density), Mekânsal Otokorelasyon Yöntemi (Moran’s I), Mekânsal Otokorelasyonun Yerel Göstergeleri (LISA) ve Ağ (Network) Analiz Yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma bulguları, kıyılarda bulunan turizm destinasyonları ile benzerlik göstermektedir. Kaş ilçesinde, Airbnb’lerin dağılışında belirleyici unsurlar; denize konum, plaj ve koylar ile tarihi yapılara erişebilirlik ve kent merkezine yakınlıktır.
Keywords: Coğrafi Bilgi Sistemleri; Kaş; Kalkan; Paylaşım ekonomisi; Mekânsal istatistik; Mekânsal analiz; Turizm coğrafyası