ELASTOPLASTİK BOŞLUKLU PERDELERİN YAPISAL DEĞİŞİM TEOREMLERİYLE ANALİZİ - YAZICIOĞLU, SALİH (Fırat Üniveristesi, 1996)
Doktora Tezi ELASTO-PLASTİK BOŞLUKLU PERDELERİN YAPISAL DE?İŞİM TEOREMLERİYLE ANALİZİ Salih YAZICIO?LU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yapı Eğitimi Anabilim Dalı 1996, Sayfa:80 Bu çalışmada elasto-plastik boşluktu perdelerin yapısal değişim teoremleriyle analizi yapılmıştır. Çalışmada teoremlerle ilgili "telafi yükleri" kavramı anlatılarak herhangi bir üçgen ve dörtgen eleman için gerekli birim yükleme durumları verilmiştir. Boşluklu yapının analizini yapabilmek için değiştirilecek herhangi bir dörtgen elemana 5 birim yükleme yapılmış ve çözüm için gerekli 5 değişim faktörü bulunmuştur. Sayısal çözümler için izoparametrik dörtgen sonlu elemanlar gözönüne alınmıştır. Elasto-plastik analiz için ise "başlangıç gerilmesi yöntemi" kullanılmış ve malzeme olarak Ç.1060 çeliği seçilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre elasto-plastik boşluklu perdelerin yapısal değişim teoremleriyle analizini yapabilen bir algoritma geliştirilmiştir. Yapısal değişim teoremleri kullanılarak ana yapı üzerinde birtakım temel değişiklikler yapılmış ve yeni yapının analizi tekrar bir analiz yapmadan ana yapının bilinen çözümünden elde edilmiştir. Ayrıca analiz için daha az denkleme ihtiyaç duyulması bakımından teoremlerin kullanılması daha pratik ve ekonomik olmuştur. ANAHTAR KELİMELER: Elasto-Plastik analiz, yapısal değişim teoremleri, boşluklu perdeler.

u SUMMARY PhD Thesis ANALYSIS of ELASTO-PLASTIC COUPLED SHEAR WALLS BY THE THEOREMS of STRUCTURAL VARIATION Salih YAZI CI O?LU Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Construction Education 1996, Pages:80 In this study, the analysis of elasto-plastic coupled shear walls by the theorems of structural variation have been studied. In the study, by defining "compensating loads" related with the theorem unit loading conditions for a triangular and rectengular element were given. In order to be able to analyse the structures with openings, 5 unit loadings were applied to the rectangular element to be changed and 5 variation factors have been determined necessary for solution. Isoparametric rectangle finite elements were concerned for numerical solutions, while "Initial Tension Method" was used for elasto- plastic analysis C.1060 was used as material. An algorithm was developed, which can analyse the elasto-plastic coupled shear walls by the theorems of structural variation, according to the results obtained. Using the theorems of structural variation, same changes were done on the main structure and the analysis of the new structure was obtained from the known solution of the main structure without reanalysing the new structure. In addition, the use of the theorems was more practical and economical because of the less equations required for the analysis. KEY WORDS: Analysis of elasto-plastic, the theorems of structural variation, coupled shear walls.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering