Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss)’nın spermatolojik özellikleri ve spermanın kısa süreli muhafazası - Şahin, Temel; Kurtoğlu, İlker Zeki; Köse, Özay (My University, 2013)
Bu çalışma gökkuşağı alabalığının spermatolojik özelliklerini belirlemek ve spermanın kısa süreli muhafazası için sulandırıcı geliştirmek amacıyla yapılmıştır. Üreme sezonunda, 12 erkek bireyden sperma abdominal masaj yöntemi ile alınmıştır. Alınan spermalarda, miktar, motilite, motilite süresi, spermatokrit oranı, yoğunluk ve pH belirlenmiştir. Bunların dışında, canlı ağırlık ile total boy ölçülmüş ve bu parametreler ile spermatolojik özellikler arasındaki korelasyonlar araştırılmıştır. Gökkuşağı alabalığı spermalarında; miktar (mL), motilite (%), motilite süresi (s), spermatokrit oranı (%), yoğunluk (x 109 spz/mL) ve pH değerleri sırasıyla ortalama 16,2 ± 14,45, 97,5± 4,52, 114,5 ± 31,64, 22,1 ± 10,15, 9,4 ± 4,48 ve 7,1 ± 0,16 bulunmuştur. Sperma miktarı ile motilite arasında önemli (P < 0,01) negatif korelasyon, sperma miktarı ile spermatozoa yoğunluğu arasında (P < 0,05) ise pozitif bir korelasyon saptanmıştır. Glikoz içeren sulandırıcı S-1’de muhafaza edilen spermanın daha yüksek bir motiliteye sahip olduğu ve sulandırıcı S-1’in diğerinden daha etkin olduğu görülmüştür.

Spermatologic Characteristics and Short-term Storage of Rainbow Trout, Oncorhynchus mykiss, Sperm This study was carried out to determine the spermatologic characteristics and to develop an extender for the short-term storage of semen from rainbow trout. In the spawning season, sperm was collected by abdominal massage from 12 males. In collected sperm; volume, motility, duration of motility, spermatocrit, density and pH were determined. Furthermore, body weight and total length were measured and correlations between spermatologic characteristics and these parameters were investigated. In the sperm of rainbow trout, volume (mL), motility (%), duration of motility (sec), spermatocrit, density (x 109 /mL), and pH values were found as mean 16.2 ± 14.45, 97.5± 4.52, 114.5 ± 31.64, 22.1 ± 10.15, 9.4 ± 4.48 and 7.1 ± 0.16, respectively. Sperm volume were negatively correlated with motility (P < 0.01), but positively correlated with sperm density (P < 0.05). Sperm stored in extender S-1 (containing glucose) had a higher rate of motility and the extender S-1 seemed to be more effective than the other.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Gökkuşağı alabalığı; Sperma; Motilite; Sperma özellikleri; Rainbow trout; Sperm; Motility; Spermatologic characteristics