ORTAOKUL YÖNETİCİLERİNİN VE ÖĞRETMENLERİNİN PSİKOLOJİK DANIİMA VE REHBERLİK HİZMETLERİ SERVİSİNDEN BEKLENTİLERİ (MALATYA İLİ) - Erdemır, Nurı; Sumbas, Ezgı; Umur, Zeynep; Genç, Hulisi; Tunca, Aslı (My University, 2019)
Araştırmanın amacı ortaokullarda müdürü, müdür yardımcısı ve öğretmenlerin psikolojik danışma ve rehberlik servisine yönelik görüşlerinin ve beklentilerinin değerlendirilmesidir. Bu araştırmada betimsel tarama yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini 2016-2017 Eğitim Öğretim yılında Malatya ili ve ilçelerinde ortaokullarda görev yapmakta olan 175 yönetici ve öğretmen oluşturmaktadır. İlk olarak “Okul psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri servisi sizin için ne ifade ediyor?” sorusu kullanılmaktadır. Alınan cevaplar sonucunda; “Yol gösteren”, “Yardım eden”, “Yönlendiren”, “Bilgi veren”, “Önlem alan”, “Öğrenciyi tanıma faaliyetlerinde bulunan” ve “Öğretmen veli idare ilişkilerinde köprü / işbirliği sağlayan” temalarına ulaşılmıştır. İkinci olarak “Öğrencilerinizi okul psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri servisine hangi durumlarda yönlendiriyorsunuz?“ sorusu kullanılmıştır. Cevaplar; “Sınıf rehber öğretmeni sorunu çözemediğinde”, “Sorunu olan öğrenciler”, “Sorunu olmayan öğrenciler” ve “Okul idaresi sorunu çözemediğinde” şeklindedir. Üçüncü olarak; “Okul psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri servisinden mesleki, eğitsel ve kişisel rehberlik konusunda beklentileriniz nelerdir?“ sorusu kullanılmıştır. Cevaplar; İşini severek yapma”, “Alanında uzmanlık”, “Daha çok mesleki rehberlik”, “Daha çok eğitsel rehberlik”, “Daha çok kişisel rehberlik”, “Velilerle daha çok iletişim” ve “Öğrencilere PDR servisinin ne olduğunu kavratma” şeklindedir. Müdür, müdür yardımcısı ve öğretmenlerin işbirliği içinde çalışması ve beklentilerin karşılanabilmesi için; okul psikolojik danışmanlarının rehberlik servisini tanıtıcı hem okul yönetimi ve öğretmenler hem de öğrencileri kapsayan seminerler verebilir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Psikoloji; Davranış Bilimleri