FARKLI EGZERSİZ UYGULANAN SIÇANLARDA KOENZİMQ10 TAKVİYESİNİN SERUM VE BAZI DOKULARDA MİYONEKTİN, ENDOKAN İLE GLİKOZ METABOLİZMASINA ETKİSİ YÜKSEK LİSANS TEZİ - MUMCU, NURETTİN (Fırat Üniveristesi, 2022)
Araştırmamızda farklı egzersiz uygulanan sıçanlarda koenzim Q10 takviyesinin serum ve bazı dokularda miyonektin, endokan ile glikoz metabolizmasına etkisini belirlemek amacıyla bu çalışma gerçekleştirilmiştir. Yapılan deneysel araştırmada Wistar Albino ırkı 48 haftalık 42 adet erişkin erkek sıçan kullanıldı. Canlı ağırlıkları 322gr ortalamaya sahip olan sıçanlar herhangi bir işlem yapılmayan ve standart diyetle beslenen kontrol grubu (n=7), egzersiz programı (haftada 5 gün koşu bandında aerobik, 15m/dk) uygulanan ve standart diyetle beslenen aerobik egzersiz grubu (n=7), egzersiz programı (haftada 5 gün koşu bandında anaerobik, 25m/dk)uygulanan vestandart diyetle beslenen anaerobik egzersiz grubu (n=7), standart diyetle beslenen ve (haftada 5 gün 0.5 ml/gün/kg gavaj yöntemi) ile CoQ10 takviyesi ilave edilen CoQ10 grubu (n=7), egzersiz yaptırılan (haftada 5 gün koşu bandında aerobik, 15m/dk), standart diyetle beslenen ve CoQ10 takviyesi verilen grup aerobik egzersiz + CoQ10 grubu (n=7), egzersiz yaptırılıp (haftada 5 günkoşu bandında anaerobik, 25m/dk), standart diyetle beslenen ve CoQ10 takviyesi verilen anaerobik egzersiz + CoQ10 grubu (n=7) ve her grupta yedi hayvan olacak biçimde 6 ayrı gruba ayrıldı. Çalışma sonunda ratlardan alınan karaciğer ve böbrek doku örnekleri ELISA yöntemi ve İmmünohistokimyasal yöntemi ile incelenmiştir. Veri analizi için SPSS paket program kullanılmıştır. One Way Anova testi normallik kriteri göz önünde bulundurularak kullanılmış ve gruplar arasında ortaya çıkan farklılıkların hangi gruplar arasında olduğunu belirlemek amacıyla Post-Hoc testlerinden Tukey, Scheffe ve LDS testleri uygulanmıştır. Anlamlılık düzeyi ise p<0,05 olarak belirtilmiştir. Analiz çalışmasının istatistiksel sonuçlarına göre karaciğer miyonektin değerleri ve böbrek miyonektin değerlerinde gruplar arasında anlamlı bir fark belirlenmedi fakat böbrek endokan değerleri ve karaciğer endokan değerlerinde gruplar arasında anlamlı bir farklılık olduğu belirlendi. Ayrıca plazmada glikoz ve insülin değerlerinin sonuçlarında gruplar arasında bir fark olduğu tespit edildi. Elde edilen sonuçlara göre; farklı egzersiz uygulanan ratlarda CoQ10 takviyesinin karaciğer ve böbrek dokusunda miyonektin değerlerinde bir değişikliğe neden olmadığı karaciğer ve böbrek dokularında endokan değerleri ve plazmada glikoz ve insülin değerleri üzerine değişiklik oluşturduğu sonucuna varılmıştır.

The Effect of Coenzyme Q10 Supplementation on Myonectin, Endocan And Glucose Metabolism in Serum and Some Tissues in Rats Treated with Different Exercises In our study, this study was carried out to determine the effect of coenzyme Q10 supplementation on the metabolism of myonectin, endocan and glucose in serum and some tissues in rats that were subjected to different exercises. In the experimental study, 42 male Wistar albino rats, 48 weeks old, were used. Rats with an average live weight of 322 g were in the control group (n=7), who were not treated and fed with a standard diet, and aerobic exercise group (n=7 ), Anaerobic exercise group (n=7), fed with a standard diet and fed with a standard diet (0.5 ml/day/kg gavage method 5 days a week) and CoQ10 supplement added CoQ10 group (n=7),exercised (aerobic on the treadmill 5 days a week, 15m/min), the group fed with a standard diet and given CoQ10 supplementation aerobic exercise + CoQ10 group (n=7), exercised (5 days a week anaerobic on the treadmill, 25m/min), Anaerobic Exercise + CoQ10 group (n=7) fed with a standard diet and given CoQ10 supplementation, and seven animals in each group were divided into 6 separate groups. At the end of the study, liver and kidney tissue samples taken from rats were examined by ELISA method and immunohistochemical method. SPSS package program was used for data analysis. The OneWay Anova test was used considering the normality criterion, and Tukey, Scheffe and LDS tests, which are Post-Hoc tests, were applied to determine between which groups the differences occurred between the groups. The level of significance was stated as p<0.05. According to the statistical results of the analysis study, no significant difference was found between the groups in liver myonectin values and kidney myonectin values. However, it was determined that there was a significant difference between the groups in kidney endocan values and liver endocan values. It was determined that there was a difference between the groups in the results of glucose and insulin values in plasma.According to the results obtained; It was concluded that CoQ10 supplementation did not cause a change in myonectin values in liver and kidney tissue in rats that underwent different exercises, and it did not cause a change in endocan values in liver and kidney tissues, and glucose and insulin values in plasma.
The effect of coenzyme Q10 supplementation on myonectin, endocan and glucose metabolism in serum and some tissues in rats treated with different exercises
Keywords: Spor