Polymorphism in Melatonin Receptor 1A (MTRN1A) Gene in Chios, White Karaman and Awassi Sheep Breeds [1] - Seker, Ibrahim; Ozmen, Ozge; Kul, Bengi Çınar; Ertuğrul, Okan (My University, 2011)
Bu çalışma Sakız, Akkaraman ve İvesi ırkı koyunlarda melatonin reseptör 1A (MTNR1A) gen polimorfizminin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada MTNR1A geni ekzon II bölgesi çoğaltılmış ve toplam 138 örnekte (48 adet Sakız, 40 adet Akkaraman ve 50 adet İvesi) 824 bç’lik tek PZR ürün elde edilmiştir. Elde edilen PCR ürünleri MnlI ve RsaI enzimleri ile kesilmiştir. MnlI enzim kesimi sonucu iki allel belirlenmiştir. İncelenen ırklarda Mm (303bp, 236bp/67bp) ve MM (236bp/67bp, 236bp/67bp) olmak üzere iki genotip saptanmıştır. Sakız, Akkaraman ve İvesi ırkları için allel frekansları; M alleli için sırasıyla 0.90, 0.80 ve 0.84; m alleli için sırasıyla 0.10, 0.20 ve 0.16 bulunmuştur. Genotipik frekanslar ise MM genotipi için sırasıyla 0.80, 0.60 ve 0.68 bulunurken Mm genotipi için 0.20, 0.40 ve 0.32 bulunmuştur. RsaI enzim kesimi için her üç ırkta da polimorfizm saptanmamıştır.
Keywords: Melatonin; koyunlar; polimeraz zincir reaksiyonu; koyun; koyun ırkları; genler; genotip; İvesi; Akkaraman; Sakız; genetik polimorfizm; alleller; kısıtlı fragment uzunluğu polimorfizmi