GENÇ FUTBOLCULARIN TERCİH EDİLEN VE EDİLMEYEN BACAKLARININ TEKNİK BECERİ DÜZEYLERİNİN MEVKİLER AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI - Gür, Ercan; Kutlu, Mehmet; Karadağ, Alper (Fırat University, 2007)
Bu çalışmada; Elazığ ilinde A, B ve C gençler liglerinde mücadele eden genç futbolcuların tercih edilen ve edilmeyen bacaklarının teknik beceri düzeylerinin belirlenmesi ve oynadıkları mevkiler açısından karşılaştı-rılması amaçlanmıştır.   Çalışmaya yaşları 12-18 arasında; 11 kaleci, 19 defans, 15 forvet ve 35 orta saha oyuncusu olmak üzere top-lam 80 gönüllü genç futbolcu katılmıştır.   Yapılan ölçümler sonucunda Tek pas ve Kısa pas testlerinde mevkiler arasında hem tercih edilen bacakların hem de tercih edilmeyen bacakların beceri düzeylerinde anlamlı farklılık bulunmamıştır. Kısa ve Uzun Sla-lom testlerinde kalecilerin hem tercih edilen hem de tercih edilmeyen bacaklarının beceri seviyelerinde, diğer mevkilerle karşılaştırılmasında diğer mevkiler lehinde anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Johnson testinde ise sadece kalecilerle orta saha oyuncularının hem tercih edilen hem de tercih edilmeyen bacaklarının beceri düzeylerinin karşılaştırılmasında orta saha oyuncuları lehinde anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Özellikle ayak içi vuruşu ile yapılan beceri testlerinde, kalecilerin elde ettikleri değerler diğer mevkilerde oynayan oyuncularla benzerlik gösterdiği belirlenmiştir.