İŞLEMSEL OKUMA MODELİNİN ÖĞRENCİLERİN ZİHİNSEL İMAJ OLUŞTURMA BECERİLERİNE ETKİSİ - Kökçü, Yelda; Demirel, Şener (My University, 2022)
Bu araştırmanın amacı işlemsel okuma modelinin 7. sınıf öğrencilerinin zihinsel imaj oluşturma becerilerine olan etkisini tespit etmek ve görüşlerini ortaya koymaktır. Araştırmanın nicel boyutuna ait örneklemi; deney (n=33) ve kontrol grubunda (n=33) yer almak üzere toplam 66; nitel boyuta ilişkin çalışma grubu ise araştırmaya gönüllü olarak katılan 14 öğrenciden oluşmaktadır. Karma desende gerçekleştirilen araştırmanın nicel boyutu öntest-sontest kontrol gruplu deneysel desene göre tasarlanmıştır. Nitel boyutta ise deney grubunda yer alan öğrenciler ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiş ve veriler ses kayıt cihazı ile kaydedilmiştir. Araştırmanın deneysel uygulama süreci 8 hafta deneysel uygulama, iki hafta öntest-sontestlerin yapılması olmak üzere toplam 10 hafta sürmüştür. Deney grubunda kullanılan stratejiler, öğrencilere Aşamalı Sorumluluk Aktarım Modeli ile öğretilmiştir. Araştırmada nicel verilerin toplanmasında “Zihinsel İmaj Değerlendirme Formu (ZİDF)”; nitel verilerinin toplanmasında ise yarı yapılandırılmış görüşme kılavuzu kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde yüzde (%), frekans (f), bağımsız gruplar t-testi, Mann-Whitney U testi; nitel verilerin analizinde ise içerik analizinden yararlanılmıştır. Araştırma bulgularına göre öğrencilerin ZİDF puanlarının, deney grubu lehine istatistiksel açıdan anlamlı fark gösterdiği tespit edilmiş ve deney grubu öğrencilerinin, işlemsel okuma modeline ilişkin olumlu görüşlere sahip oldukları tespit edilmiştir. Ayrıca öğrenciler işlemsel okuma modeline uygun Türkçe öğretiminin; bilginin kalıcılığını artırdığını, sınıf ortamında farklı strateji, yöntem ve tekniklerin kullanımını sağladığını ve zihinsel imaj oluşturma becerilerini geliştirdiği yönünde görüş bildirmişlerdir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları