7-11 YAŞ ARALIĞINDAKİ ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLARINEĞİTİMİNDE ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMENİ - EBEVEYN İŞBİRLİĞİ: ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ - BAKIR, ÖZMEN (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu araştırmada özel eğitim öğretmenleri ve ebeveynler arasındaki işbirliği kurma durumları, bu işbirliği sürecinde yaşanılan sorunlar ve her iki tarafın bu sorunlarla baş etmek için kullandıkları stratejiler incelenmiştir. Nitel araştırma deseni kullanılarak hazırlanan bu çalışmada beş özel eğitim öğretmeni ve on 7-11 yaş aralığında özel gereksinimli çocuğu olan ebeveyn ile görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler için hazırlanan dört soru hem öğretmenlere hem de ebeveynlere sorulmuştur. Görüşmeler ortalama olarak 20 dakika sürmüştür. Elde edilen verilerin analizi sonucunda elde edilen bulgular dört başlık altında incelenmiştir: Özel eğitim öğretmenleri ve ebeveynlerin birbirlerinden beklentileri, işbirliği kurma durumları, işbirliği sürecinde karşılaşılan sorunlar ve bu sorunlarla baş etme stratejileri. Yapılan analizler sonucunda temelde hem öğretmenler hem de ebeveynlerin ortak noktasının çocukların gelişimleri olmasına rağmen, farklı beklentilerinin olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenler ebeveynlerin gerekli desteği sağlamaması, çocuklarını yeteri oranda tanımamaları ve iletişimi devam ettirmeme gibi sorunlar sebebiyle yapılan işbirliğinin beklenen sonuçların çıkmasına engel olduğunu ifade etmişlerdir. Ebeveynler ise çocuklarında değişimi gözlemlememek, öğretmenin karakteri ve yenilikçi yönünün olmaması sebebiyle bu sürecin etkin ilerlemediğini belirtmiştir. Bu sorunların çözümü için öğretmenlerin çevrimiçi iletişim araçları ile sürekli hatırlatmalar yaptığı, ebeveynlere örnek videolar gönderdiği ve evdeki etkinliklerin kayıt altına alınarak kendilerine gönderilmesini talep ettiği tespit edilmiştir. Ancak ebeveynlerin ise büyük çoğunluğu yaşanan sorunu okul değiştirerek çözdüğünü ifade etmiştir. Çalışmanın son kısmında ise ileride yapılacak araştırmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.

This study examined the collaboration between special education teachers and parents, the problems experienced during this collaboration process, and the strategies used by both parties to cope with these problems. In this study, which was employed a qualitative research design, interviews were conducted with five special education teachers and ten parents of children with special needs between the ages of 7-11. Four questions prepared for the interviews were asked to both teachers and parents. The interviews lasted an average of 20 minutes. The findings obtained as a result of the analysis of the obtained data were examined under four headings: Expectations of special education teachers and parents from each other, collaboration situations, problems encountered during the collaboration process, and strategies to cope with these problems. As a result of the analyses, it was determined that although the common point of both teachers and parents was the development of their children, they had different expectations. Teachers stated that the collaboration prevented the expected results due to problems such as parents not providing the necessary support, not knowing their children sufficiently, and not continuing communication. Parents stated that ineffectiveness of cooperation, the teacher's character, and teachers' lack of innovativeness. It was determined that in order to overcome issues encountered teachers constantly remind parents what needs to be done through online communication tools, send sample videos to parents, and request that home activities be recorded and sent to them. However, the majority of parents stated that they solved the problem by changing schools. In the last part of the study, recommendations for future research are discussed.
Special education teacher - parent collaboration in the education of children with special needs between the ages of 7-11: The Elazığ province example
Keywords: Eğitim ve Öğretim