Boşluklu yapıların yapısal değişim teoremleri ile elasto-plastik analizi - Yazıcıoğlu, Salih; Ülker, Mehmet (My University, 2003)
Bu çalışmada boşluklu yapıların yapısal değişim teoremleri ile elasto-plastik analizi yapılmıştır. Çalışmada teoremler ile ilgili \"telafi yükleri\" kavramı açıklanarak herhangi bir dörtgen eleman için gerekli birim yükleme durumları çıkarılmıştır. Boşluklu yapının analizini yapabilmek için değiştirilecek herhangi bir dörtgen elemana 5 birim yükleme yapılmış ve çözüm için gerekli 5 değişim faktörü bulunmuştur. Çalışmada sayısal çözümler için izoparametrik dörtgen sonlu elemanlar göz önüne alınmıştır. Elasto-plastik analiz de ise \"Başlangıç Gerilmesi Yöntemi\" kullanılmıştır. Çalışmada elasto-plastik yapıların analizini yapmak üzere bir algoritma geliştirilmiş ve bilgisayar programlaması fortran diliyle kodlanmıştır. Yapısal değişim teoremleri kullanılarak ana yapı üzerinde birtakım uygulamalar yapılmış ve yeni yapının analizi tekrar bir analiz yapılmadan ana yapının bilinen çözümünden elde edilmiştir. Ayrıca analiz için daha az sayıda denkleme gerek duyulması bakımından teoremlerin kullanılması daha pratik ve ekonomik olmuştur.
Keywords: Mimarlık; İnşaat Mühendisliği