ELEKTRONİK TİCARET SİTELERİNİN NÖROPAZARLAMA AÇISINDAN EEG VE EYE-TRACKİNG YÖNTEMLERİ İLE İNCELENMESİ - COŞKUN, PINAR (Fırat Üniveristesi, 2019)
Günümüzde, firmalar arası rekabetin artması e-ticaret sitelerinin hem kendi aralarında hem de tüketiciye karşı olan tutumlarını gözden geçirmeleri gerekliliğini zorunlu hale getirmiştir. Dışarıdan bakıldığında çok kolay görünen e-ticaret prosedürü; lojistik, stok, ödeme yöntemleri, tedarik yönetimi ve teslimat gibi birçok değişkenle birleştiğinde içerisinden çıkılmaz bir hale gelmektedir buna artan rekabet de eklenince tüketiciyi satın almaya ikna etme kısmında, bir takım düzenlemeler yapılması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Artan rekabetle birlikte sayıları da gittikçe artan e-ticaret siteleri farklılaşma konusunda bazı sorunlar yaşamaktadır. Bu sorunlar genelde tasarım ve pazarlama faktörlerinin gözardı edilmesinden kaynaklanmaktadır. Web sitesi tasarımlarında etkili bir pazarlama stratejisi oluşturup tüketicinin satın alma eğiliminde neleri tercih edeceğinin belirlenmesi için Nöropazarlama yöntemlerinin web siteleri tasarımında kullanılması gerekmektedir. Bu çalışma; Fırat Üniversitesi Pazarlama ve Nöropazarlama Araştırma Merkezi kapsamında yaş, cinsiyet, meslek, gelir düzeyi gibi demografik özellikleri bakımından farklı gruplardan oluşan 30 gönüllü katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada katılımcılara en çok tercih edilen otuz web sitesi içerisinden beş tanesi gösterilmiştir. Katılımcılar tarafından elektronik web sitelerinin etkinliği ve nasıl algılandığı elektro beyin grafisi (Electroencephalography-EEG) ve Eye-Tracking nörogörüntüleme teknikleriyle tespit edilmiştir.

Today, the increase in the competition among the companies has made it compulsory for e-commerce sites to revise their attitudes both among themselves and towards the consumers. The e-commerce procedures that looks externally very easy when combined with many variables such as logistics, inventory, payment methods, supply management and delivery it becomes inextricable, and when the increased competition added it necessitates new regulations for the customer convincing part. The increase in the number of e-commerce sites with the increasing competition are experiencing problems in differentiation. These problems are mostly stem from ignoring the design and marketing factors. Neuromarketing methods are required to be used in the design of websites in order to leave a permanent effect in the minds of the consumers and to determine what they choose in their buying tendencies and to create an effective advertising marketing strategy. This study was carried out at Fırat University Marketing and Neuromarketing Center with the participation of 30 volunteer participants from different groups in terms of demographic characteristics such as age, gender, occupation and income level. In the study, 30 preferred websites five websites were shown. Participants and their effectiveness and how they were perceived by the participants were determined by electro-brain x-ray (Electroencephalography-EEG) and Eye-Tracking neuroimaging techniques.
Investigating electronic trade websites by eeg and eye-tracking methods in terms of neuromarketing
Keywords: İşletme; Bilim ve Teknoloji