FOTOVOLTAİK SİSTEMLERİN KURULUM VE MALİYET ANALİZİNİN ÖRNEK BİR OTELE UYGULANMASI - ÇAÇAN, FATİH (Fırat Üniveristesi, 2018)
Yenilenebilir enerji kaynağı olan güneşten yararlanmak için birçok teknoloji geliştirilmiş ve yeni sistemler kullanılmaya başlanmıştır. Geliştirilen bu teknolojilerin bir kısmı güneşten ısı enerjisi elde edilmesinde kullanılırken, bir kısmı da güneş ışınlarından faydalanılarak elektrik üretiminde kullanılmaktadırlar. Bununla ilgili ülkemizde güneş enerjisinden, en çok güneş enerjisini ısıl enerjiye dönüştüren güneş kolektörleri kullanılmaktadır. Ayrıca son yıllarda güneş enerjisinden doğrudan elektrik üretimi sağlayan fotovoltaik güneş pillerinin üretimi ve kullanımı gelişmektedir. Yeni bir teknolojik gelişme de güneş enerjisinin iklimlendirmede kullanılmasıdır. Çalışma kapsamında RetScreen, Sunny Desing, Autocad ve PVSOL programları kullanılmıştır. RetScreen'de bu sistemde üretilen enerji ile elektrik enerjisi üretiminde mevcut olan CO karşılaştırılması yapılmıştır. Böyle sistemlerde geniş bir analiz kapsamına sahip PV-SOL programının kullanılması tavsiye edilmektedir. Fotovoltaik sistemin, şebekeden uzak noktalara yapılması halinde yüksek maliyetli enerji nakil hattına olan giderleri minimize edebilir.

To benefit from the sun that is a renewable and domestic energy source, many technologies have been developed and new systems are being used. While some of these technologies are used in obtaining solar energy from the sun, and some of them are also being used in electricity generation by using solar rays. Regarding this topic, in our country are used the most solar collectors to convert to thermal energy from solar energy. In addition, the production and use of photovoltaic solar cells, which provide direct electricity generation from solar energy and are developing in recent years. A new technological development is also the use of solar energy in the air conditioning process. In the scope of study, RetScreen, Sunny Design, Autocad and PVSOL programs were used. At RetScreen, the CO produced in this system was compared with the CO in electric energy production. In such systems, it is recommended to use the PV-SOL program with a wide range of analysis. When the Photovoltaic System is far away from the network, it can reduce the cost to the high cost energy transmission line.
Application of a sample hotel of the installation and cost analysis of photovoltaic systems
Keywords: Enerji