Farklı Oranlardaki Sentetik ?-Karotenin Alabalık (Oncorhynchus mykiss, W. 1792) Filetolarında Kas Karotenoid Stabilitesi ve Lipid Peroksidasyon Düzeyine Etkileri - Emir Çoban, Özlem; Tuna Keleştemur, Gülüzar (My University, 2010)
Bu çalışmada, rasyonlarına farklı oranlarda (kontrol, 30 mg/kg, 70 mg/kg) ?-karoten katılarak renklendirilen gökkuşağı alabalığı filetoları -18°C’de 6 ay süreyle muhafaza edilmiş ve aylık olarak ?- karoten ve lipid peroksidasyon miktarında meydana gelen değişimler incelenmiştir. ?-karoten miktarı spektrofotometre, lipid peroksidasyon düzeyi ise HPLC ile tespit edilmiştir. Besleme sonucu en fazla renklenme 70 mg /kg ?-karoten içeren grupta görülmüştür. Ancak yine bu grupta muhafaza süresince önemli düzeyde (p<0,05) renk kayıpları gözlenmiş ve 2. aydan itibaren lipid peroksidasyon üzerinde 70 mg /kg ?-karotenin önemli bir etkisinin olmadığı (p>0,05) tespit edilmiştir.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: ?-Karoten; Oncorhynchus mykiss; Lipid peroksidasyon; Spektrofotometre; HPLC.