EL-BULĞA Fİ'L-HİKME" ADLI ESERİ BAĞLAMINDA MUHYİDDİN İBN ARABİ ARABÎ'NİN FELSEFÎ GÖRÜŞLERİ - NOZOĞLU, NURŞAN (Fırat Üniveristesi, 2017)
Tasavvuf Felsefesi olarak bilinen düşünce akımının öncüsü olması sebebiyle İbn Arabî, İslam düşüncesi içinde önemli bir yere sahiptir. Her ne kadar görüşleri tarihin farklı dönemlerinde farklı isimlerce eleştirilse de önemli isimler tarafından temsil edilebilmiştir. Onun Vahdet-i Vücud görüşü yankı uyandıran görüşleri içerisindedir. İbn Arabî bu görüşü sebebiyle daha çok mutasavvıf olarak bilinir. Ancak eserleri incelendiğinde birçok felsefî mesele üzerinde de yoğun şekilde durduğu anlaşılmaktadır. Özellikle bizim de ele alacağımız el-Bulğa fi'l-Hikme isimli eseri İbn Arabî'nin felsefi görüşlerinin toplamı olma niteliğine sahiptir. Bu eseri içerisinde fizik ve metafizik konular üzerinde durmaktadır. Fizik alanı içerisinde Astronomi ve Psikoloji bilimlerine dâhil edilebilecek konulara değinirken metafizik alanına ayırdığı bölümde Allah'ın isimleri, sıfatları ve yaratması konularını inceler. Ayrıca Nübüvvet, Velayet ve Ahiret gibi İlahiyat hususları üzerinde de durur. Biz bu çalışmamızın giriş bölümünde İbn Arabî'nin hayatı ve eserleri hakkında bilgi verdikten sonra el-Bulğa Fi'l-Hikme adlı eserini değerlendirmeye çalışacağız. Bunu takip eden birinci bölümde, yine el-Bulğa fi'l-Hikme bağlamında, İbn Arabî'nin âlem hakkındaki görüşlerini; ikinci bölümde ise metafizik konulardaki görüşlerini ele alıp değerlendirmeye gayret göstereceğiz. Anahtar Kelimeler: İslam Felsefesi, Tasavvuf, din, Vahdet-i Vücud, fizik, metafizik.

As he is the Pioneer of the thought known as Sufism Philosophy, İbn Arabi has an important role in Islamic thought. Although his views are criticized by different names in different times; he could well be represented by some important names. His view of "Vahdet-i Vücud" is among his influential ideas. He is known as a Sufist particularly for this view of him. Though when his works are examined it is understood that he also dwelled on several other philosophical issues extensively. Notably, his work named el-Bulğa fi'l-Hikme, which we will also be dealing with here, has an important feature of being the collective of his all philosophical ideas. He dwells upon physics and metaphysics in this work. While he is handling the issues that can be seen in the sciences of Astronomy and Pscyhology, he is also examining the names and epithets of God and his power of creation within the subject of metaphysics. Furthermore, he dwells on some teological issues such as propethood, sainthood and the after life. In the introduction of this work of us, we will be trying to examine his work el-Bulğa fi'l-Hikme after giving some information his life and his works. İn the first part following this introduction, we will be trying to examine his opinions of about the cosmos and in the second part, we will be trying to examine his opinions of metaphysical subjects, in the context of el-Bulğa fi'l-Hikme again. Keywords: Islamic thought, Sufism, religion, Vahdeti Vücut (Uniqueness of Entity),physic, metaphysic.
Muhyiddin İbn Arabî's philosophical opinions in the context of his work named "el-Bulğa Fi'l-Hikme"
Keywords: Din; Felsefe