Omega-3 yağ asitlerinin Hmg-KoA redüktaz inhibitörlerine ilave edilmesiyle lipid parametrelerinde gözlenen değişiklikler - Karadağ, Makbule; Akbulut, Mehmet (My University, 2009)
Amaç: Ölümcül miyokart enfarktüsüne karşı, kalp sağlığının sürdürülmesi ve korunmasında uzun zincirli, özellikle de omega-3 gibi yağ asitlerinin önemli rol üstlendikleri bildirilmektedir. Çalışmamızda hiperlipidemi nedeniyle HMG-KoA redüktaz inhibitörü başlanan hastalara omega-3 yağ asitlerinin ilave edilmesiyle lipid profilindeki değişiklikler araştırıldıGereç ve Yöntemler: Çalışmaya, hiperlipidemi nedeniyle HMG-KoA redüktaz inhibitörü başlanması planlanan toplam 55 vaka alındı. Daha sonra 4 hafta süreyle hastaların bir bölümüne (Grup A, yaş ortalaması (YO):49±5 yıl; n:27, 11 kadın) atorvastatin 20 mg/gün, diğer bir bölümüne ise (Grup B, YO:51±9 yıl, n:28, 13 kadın) atorvastatin 20 mg/gün+omega-3 yağ asidi 3gr/gün verildi. Bu sürecin sonunda ise, tüm hastaların total kolesterol (TK), LDL kolesterol, HDL kolesterol (HDL) ve trigliserid (TG) gibi lipid parametreleri tekrar incelenerek gruplar arasında fark olup olmadığı araştırıldı.Bulgular: Grupların bazal klinik özellikleri benzerdi.(P>0,05). Takip süresince; Grup A'daki hastaların TK'de %28 (P:0,02), LDL'de %35 (p:0,001), TG'de %28 (p:0,01) düşme ve HDL'de %5 (p:0,067) artma saptandı. Grup B'deki hastaların TK'de %39 (p:0,001), LDL'de %40 (p.0,001), TG'de %41 (p:0,001) düşme ve HDL'de %19 (p:0,02) artma gözlendi. Tedavi sonrası özellikle Grup-B'de gözlenen TK'de ve TG'de düşme oranı grup A'dan belirgin olarak daha yüksekti (p<0,05).Sonuç: Bu çalışmada HMG-KoA redüktaz inhibitörlerine omega-3 yağ asitlerinin ilave edilmesiyle lipid parametre düzeylerinde beklenen düşüşün daha fazla olabileceği kanaatine varıldı.
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma; Genel ve Dahili Tıp