DÜŞÜNCE VE UYGULAMALARIYLA HALK ADAMI ATATÜRK - KAYA, YUSUF (Fırat Üniveristesi, 2012)
Atatürk büyük bir asker, devlet, siyaset ve halk adamıdır. Atatürk'ün kişiliğini, hayatını ve eserlerini yeteri kadar incelemeyenler, Atatürk ile ilgili her şeyin yazıldığını ve araştırıldığını düşünebilirler. Halbuki kısa bir incelemede bile, bu büyük insanı her olayda yeniden keşfetmenin ve araştırdıkça onda yeni sırlar bulmanın mümkün olduğunu görebilirler.Bu nedenle, M. Kemal Atatürk'ün halâ milletinin gönlünde yaşamasının ana sırrı olan ve onu farklı kılan, halk adamlığı ile insanî yönünün incelenmesi önem arzetmektedir.Bu çalışmada; Mustafa Kemal'in yetiştiği dönem ile savaştan bıkmış, girdiği savaşları kaybetmiş, umutlarını yitirmiş, yoksul ve yorgun Türk Halkını milli mücadeleye ikna ederek, bu zorlu mücadeleyi kazanan ve ülkenin kalkınmasıyla ilgili her önemli reformu halkına kabul ettirmeye çalışan, daima halkın arasında olan, halkından kopmayan, düşünce ve uygulamalarıyla halkını yönlendiren `Halk Adamı ve İnsan Atatürk' ele alınmıştır.Anahtar Kelimeler: Atatürk, Halk, Türkiye Cumhuriyeti, Devlet, Toplum, Demokrasi, Savaş

Atatürk is a great soldier, state, politics man and the man of the people. The ones, who don?t examine enough of Atatürk?s personality, life and works may think that everything about Atatürk has been written and searched. But, even in a short examine, they can see that it is possible to find new sectrets while getting search and to discover again this great man in every event.That?s why it is important to search the humanistic side and the being man of the people of him which makes M. Kemal ATATÜRK different and the main secret of his still living deep in his people? heart.In this work, with the period of time Mustafa Kemal grow, ?The Man Of The People and Human Atatürk?, who was always with his people, never aparted from his people, directed his people with his thoughts and applications and who got his people accept every important reform about the progress of country and who won that violent struggle by persuading Turkish nation to the national war, that was tired and poor, lost hopes and the wars they got into, tired of wars is discussed.Key Words: Atatürk, Public, Turkish Republic, State, Society, Democracy, War
The man of the people Atatürk with his thoughts and applications
Keywords: Tarih; Türk İnkılap Tarihi