Avian klamidiyozis - Özbey, Gökbey; Kalender, Hakan; Muz, Adile (My University, 2008)
Kanatlı Klamidiyozis'i, Chlamydophila psittaci'nin sebep olduğu, evcil ve yabani kuşlarda görülen sistemik, bulaşıcı, zoonoz bir infeksiyondur. C. psittaci insanlara bulaştığı için halk sağlığı açısından önem taşımaktadır. Bu makalede, Chlamydia'ların sınıflandırılması, genel özellikleri, izolasyon ve identifikasyon yöntemleri, serotiplendirilmesi, tedavisi ve kontrolü ele alınmıştır.
Keywords: Bakteriyel hastalıklar; yabani kuşlar; hastalık kontrolü; insan hastalıkları; ilaç tedavisi; zoonoz; evcil hayvanlar; serotipler; Chlamydia psittaci