SPİNORFİNİN AĞRILI DİYABETİK NÖROPATİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ İN VİVO DAVRANIŞSAL BİR ÇALIŞMA - ÇAKMAK, ERKAN (Fırat Üniveristesi, 2010)
Diabetes mellitus (DM), insülin eksikliği ya da insülin etkinliği veya her ikisinin bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıkan; karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasında bozukluklara neden olan kronik hiperglisemi olarak tanımlanır. DM, kronik komplikasyonlarla seyreden bir hastalıktır. Ayak amputasyonları gibi ciddi problemlere neden olan ve hastada yaşam kalitesini olumsuz etkileyen diyabetik nöropati, diyabetin kronik komplikasyonlarından biridir.Çalışmada, 75 adet üç haftalık erkek fareler kullanıldı. Birinci grup sağlıklı kontrol grubu (n=15) olarak belirlendi. Daha sonra streptozosin (STZ) ile diyabet indüklenmiş farelerde indüksiyonu takiben (yaklaşık 4. hafta) diyabetik hayvanlar alt gruplara bölündü. Birinci grup: Sağlıklı kontrol grubu, İkinci grup: Diyabetik kontrol grubu (spinorfin çözücüsü verilecek grup) (n=15), Üçüncü grup: DM+SP0.1 grubu (0.1 mg/kg Spinorfin uygulanacak grup) (n=15), Dördüncü grup: DM+SP1 grubu (1mg/kg Spinorfin uygulanacak grup) (n=15) ve Beşinci grup: DM+SP5 grubu (5mg/kg Spinorfin uygulanacak grup) (n=15) farelerden oluşturuldu.Streptozosin uygulanan gruplarda diyabetik nöropati yapabilecek ölçüde hiperglisemi gelişmiştir. Nöropati gelişmesi için gerekli süre tamamlanmıştır.Diyabetik kontrol grubu ile sağlıklı kontrol grubu ağrı eşiği değerleri karşılaştırıldığında istatiksel açıdan anlamlı bir fark saptanmıştır (P<0.05). Bu sonuç nöropati gelişimi açısından anlamlı kabul edilmiştir (P<0.05).DM+SP0.1 ve DM+SP1 gruplarında ağrı eşiği değerleri, diyabetik kontrol grubu ile karşılaştırıldığında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermemiştir (P>0.05).DM+SP5 grubunda 30. ve 45.dk'larda bakılan ağrı eşiği değerleri antinosiseptif etki için istatiksel olarak anlamlı farklılık göstermiştir (P<0.05).Bu çalışmada diyabetik farelerde ağrılı nöropatinin akut antinosiseptif tedavisinde spinorfinin 5mg/kg veya daha yüksek dozlarda ve intraperitoneal uygulamalarda etkili olduğu saptanmışdır.Anahtar Kelimeler: Diyabetik nöropati, hot plate, spinorfin

Diabetes mellitus (DM) is defined as chronic hyperglycemia due to insulin insufficiency, functional insulin disorders or both which causes disorders of carbohydrate, lipid and protein metabolism. DM is a disease which is associated with chronic complications. Diabetic noropatia is a chronic complication of DM that cause serious problems such as foot amputations, which negatively affects the quality of life in patients.In this study, we investigated the effect of spinorphin on painful diabetic neuropathy in streptozosin (STZ) induced diabetic mice.75 three weeks old male mice were used in this study. Following induction of diabetes in mice induced by STZ (nearly 4 weeks); Group one: Healthy control group (n=15). Group two: Diabetic control group (the group that spinorphin solver will be administered) (n=15). Group three: group DM+SP0.1 (the group that spinorphin solver will be administered 0.1 mg/kg). Group four: group DM+SP1 (the group that spinorphin solver will be administered 1mg/kg) (n=15). Group five: group DM+SP5 (the group that spinorphin solver will be administered 5 mg/kg) (n=15).Hyperglisemia levels which causes diabetic neuropathy, had been obtained in groups that STZ administered. Enough time for neuropathy progression had passed.When the Diabetic control group compared with Healthy control group, statistically significant difference was found in tersm of pain threshold (P<0.05). This result is admision for development neuropathy significant.Pain threshold values in DM+SP0.1 and DM+SP1 groups were not statistically significantly different in comparison to daibetic control groups (P>0.05).In DM+SP5 group, in 30 th and 45 th minutes pain threshold values for antinociceptive effect were statistically significantly different (P<0.05).In the study, we determined that spinorphine with dosage ?5mg/kg and intraperitoneal route in diabetic mice is effective in the acute antinociceptive treatment of painfull neuropathy.Key words: Diabetic neuropathy, Hot plate, spinorphine
Investigating the effects of spinorphin on painful diabetic neuropathy an in vivo behavioral study
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları