Bitümlü şist külü katkılı çimentolar - Oymael, Sabit; Yeğinobalı, M. Asım (My University, 1996)
Ankara Beypazarı-Çayırhan yöresi bitümlü şistlerinin farklı sıcaklıklarda yakılması sonucu elde edilen küllerin kimyasal ve fiziksel özellikleri ile puzolanik aktivite ve bağlayıcılık değerleri ilgili standard yöntemler ile araştırıldı. En uygun özellikler 700 °C'da yakılan şistin külü ile elde edildi. Kısmen bağlayıcı kısmen de orta derecede puzolanik özelliklere sahip olan bu kül, çimentoya % 15 ve % 30 oranlarında katılarak katkılı çimentolar elde edildi. Bu çimentolar üzerinde yapılan kimyasal, fiziksel ve mekanik incelemeler sonucu % 15 kül katkılı çimentonun ilgili Türk Standardına büyük ölçüde uyum sağladığı ve bitümlü şist külünün bu amaçla kullanılabileceği sonucuna varıldı.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; İnşaat ve Yapı Teknolojisi; Mühendislik; Kimya