KRONİK TİNER İNHALASYONUNUN RATLARDA ÖĞRENME VE HAFIZA YETENEĞİ İLE BEYİN DOKUSU NEURAL CELL ADHEZYON MOLEKÜLLERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - ÖZVEREN, MEHMET FAİK (Fırat Üniveristesi, 2004)
Tiner endüstride bol kullanılmasının yanı sıra özellikle gençlerde bağımlılık alışkanlığı yapmasıyla da gündeme gelen bir uçucu maddedir. Canlılar toksik düzeyde tinere maruz bırakıldığında nöral dokuya kolay geçmesi nedeniyle öğrenme ve hafıza fonksiyonlarında hasar ortaya çıkmaktadır. Diğer taraftan nöral celi adezyon moleküllerinin (NCAM) öğrenme ve uzun dönem hafızanın kurulmasında önemli bir rolü olduğu bilinmektedir. Çalışmamızda 3000 ppm/gün uzun dönem toluen verilen ratlarda öğrenme ve hafıza yeteneğinin nasıl etkilendiği incelendi. Bu amaçla kontrol, tiner ve tiner sonrası iyileşme grupları oluşturuldu. Ratlarm korteks, serebellum ve hippokampusları ayrılarak sodyum dodesil sülfat elektroforez yöntemi ile NCAM proteinleri ayrıştırıldı ve immunbloting yöntemi ile bunların seviyeleri ölçüldü. Doku harabiyetinin saptanması için glutatyon peroksidaz ve malondialdehit ölçümleri yapıldı. Ratlann öğrenme ve hafıza fonksiyonları Morris water maze testi ile ölçüldü. NCAM protein düzeyinin beynin belli bölgelerinde, özellikle hipokampusta yoğunlaştığı gözlendi. Bu çalışma, tinerin olumsuz etkilerinin ortadan kalkmasının hem biyokimyasal hem de fonksiyonel olarak öğrenme ve hafıza üzerindeki olumsuz etkilerinin geri dönüşümlü olabileceğini gösterdi. Anahtar kelimeler: bağımlılık, nöral celi adezyon molekülü, öğrenme ve hafıza, tiner

Tiner is a volatile material used extensively in the industry and also caused abuse especially among the young population. The exposure of the living organisms to the toxic amount of thinner lead to destruction of the learning and memory function due to its easy penetration to the neural tissue. On the other hand, it is well known that the Neural Cell Adhesion Molecules (NCAM) have significant role on the learning and long term memory functions. The changes of ability of the learning and long term memory has been investigated on the 3000 ppm/day long term toluen applicated rats in our study. Therefore, control, thinner and recovery following thinner inhalation groups were prepared for the study. NCAM proteins has been searched in the cortical, cerebellar, and hypocampal regions through the sodium dodecyl sulphate electrophoresis method, then the levels of the NCAM proteins were measured by the immune-blotting technique. Glutation peroxidase and MDA levels were measured to determine the amount of tissue destruction. The functional results of the rats were evaluted through Morris water maze test. The NCAM proteins were densly accumulated in the hypocampal region. This study revealed that the adverse effects of the thinner on the learning and memory functions were reversible both the biochemically and functionally. Key words: abuse, neural cell adhesion molecule, learning and memory, thinner
Investigation of the effects of the chronic thinner inhalation on the memory function and the neural cell adhesion molecules of the brain tissue
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Fizyoloji; Physiology