RiSALET ÖNCESiNDE ARAP YARIMADASlNDAKi DiN.LER VE BiR PEYGAMBER BEKLENTiSi - Ünalan, Sıddık (Fırat University, 2001)
Arap yarımadası, dünyanın en büyük yanmadalarından biri olarak dikkatleri üzerine çektiği gibi Arapların vatanı oluşu ve İslamiyet'e beşiklik yapmasıyla da ayrı bir önem taşımaktadır. Milletler arası ticaret yollarının geçtiği birçok merkezin yarımadada bulunması ve ilk defa olarak Hicaz bölgesinde İslamiyet'le birlikte bir devletin kurulması bu önemi biraz daha artırmaktadır. Güney Arabistan'ın tanma elverişli oluşu ve deniz ticaretine uygun yapısıyla birçok devletin dikkatini çekmiş, Kuzey Arabistan ise İran ve Bizans'a komşu olduğundan bütün fıkirlerin akıp geldiği bir köprü vazifesi görmüştür. Yarımadanın içindeki göçler sebebiyle hemen hemen her tarafında çeşitli din ve fikir cereyanları tanınmış ve yerleşmiştir. Bu cereyanlar yanınadada az ya · da çok taraftara sahip olduğu gibi belirli bölgelerde de ortaya çıkmıştır. Araplar arasında İslamiyet'ten önce Sabiilik, Mecusilik, Putperestlik, Haniflik, Yahudilik ve Hristiyanlıkgibi dinler yayılmış ve Araplar üzerinde birçok tesirler meydana getirmiştir. Özellikle putperestlik Araplar arasında tutulmuş ve onlar üzerinde derin izler bırakmıştır. Diğer taraftan Mekke içindeki kutsal yapı Kabe sebebiyle birçok inanca beşiklik etmi$tir. Bütün inanç sahipleri, dinsel ayin ve ibadetleri sebebiyle Kabe ile alakadar olmuşlardır.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları