Sıçan prefrontal korteksinde tolüenin neden olduğu apoptoza karşı melatoninin koruyucu etkisinin araştırılması - Taş, Ufuk; Ogeturk, Murat; Irmak, Hilal Sapmaz; Karaca, Zafer İsmail; Özyurt, Birsen; Söğüt, Erkan; Sarsılmaz, Mustafa (My University, 2012)
Tolüen endüstride sık kullanılan, periferik ve santral sinir sistemi hasarına yol açabilen solunabilir bir hidrokarbondur. Pineal bezin en temel hormonu olan melatonin güçlü bir antioksidan ve radikal giderici özelliği sahiptir. Bu çalışma tolüen solunumunun sıçan prefrontal korteksi üzerindeki apoptotik etkisini ve melatonin hormonunun koruyucu etkisini araştırmak amacı ile planlandı. Gereç ve Yöntem: Bu amaçla 21 adet Wistar-Albino cinsi erkek sıçan (200-220 g) 3 eşit gruba ayrıldı. Grup I kontrol olarak kullanıldı. Grup II’ deki sıçanlar dört hafta boyunca tolüene maruz bırakılırken (3000 ppm/1 saat/gün) Grup III’deki sıçanlara tolüen ile birlikte melatonin verildi (10 mg/kg/gün, ip). Dört haftalık deney süresinin sonunda hayvanlar dekapitasyon yolu ile öldürüldü. Prefrontal korteks dokusu çıkarılarak %10’luk formalin solüsyonuna atıldı. Doku örnekleri parafine gömüldü ve kesildi (5 ?m kalınlıkta). Apoptozisin tespit edilebilmesi için kesitler TUNEL yöntemi ile boyandı. Bulgular: Tolüen soluyan sıçanların prefrontal korteks dokusunda apoptotik hücre sayısının arttığı görüldü. Melatonin tedavisinin apoptotik hücre sayısını belirgin bir şekilde azalttığı görüldü.
Keywords: Biyoloji; Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Nörolojik Bilimler