HAVA ISITMALI GÜNEŞ KOLLEKTÖRLERİNDE PASİF ELEMANLAR YARDIMIYLA VERİM ARTIRMA - UÇAR, AYNUR (Fırat Üniveristesi, 1999)
YÜKSEK LİSANS TEZİ HAVA ISITMALI GÜNEŞ KOLLEKTÖRLERİNDE PASİF ELAMANLAR YARDIMIYLA VERİM ARTIRMA Aynur UÇAR Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı 1999, Sayfa: 67 Bu" çalışmada, konut ısıtma, kurutma vb. ısıl işlemde kullanılan hava ısıtmalı güneş kollektörlerinin verimlerinin iyileştirilmesi amacıyla, farklı altı tip güneş kollektörü imal edilerek, aynı anda iki kollektörün paralel çalışabileceği bir deney düzeneğinde denenmiştir. Kollektörlerde güneş ışınımım toplayan siyah yüzey, hava akış kanalına farklı düzenlerde yerleştirilmiştir. 1998 yılının Temmuz ve Ağustos aylarının açık günlerinde yapılan denemelerden elde edilen sonuçlarla aynı boyutlardaki hava ısıtmalı güneş kollektörlerin verimleri hesaplanmış ve literatürdeki sonuçlar ile mukayese edilmiştir. Siyah yüzeyle hava akış kanalının farklı biçimlerde değiştirilmesiyle elde edilen kollektör verimi, siyah yüzeyin ortada olması halindeki kollektör verimine göre %20-45 oranlarında iyileşme sağlandığı gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Güneş Enerjisi, Hava Isıtmalı Kollektör, Verim. TC YÖKSEKÖĞR^1 KURULU DÖKÜME":. -A' v.,--¦¦ 'TâLE.-,'
Improving the effectiveness by passive elemants in solar air collectors
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering