KUZEYDOĞU AKDENİZDE YAŞAYAN URANOSCOPUS SCABER LINNAEUS, 1758 TÜRÜNÜN OTOLİT BİYOMETRİSİ - TAN, MERVE (Fırat Üniveristesi, 2017)
Tiryaki ya da kurbağa balığı, Uranoscopus scaber dip trolü ile yakalanırlar fakat Türkiye'de ticari önemi azdır. Bu çalışma İskenderun Körfezi'nde (Kuzeydoğu Akdeniz) yaşayan U. scaber türünün otolit biyometrisi üzerine ilk bilgileri sağlamaktadır. Balık örnekleri Mayıs 2015 ve Haziran 2016 tarihleri arasında İskenderun Körfezi'nden (Hatay-Türkiye) 80-100 m derinliklerden ticari trol avcılığı ile yakalandı. Toplam 150 tiryaki balığı (67 dişi ve 83 erkek) toplandı. Ortalama boylar tüm örneklerde ±17.21 cm, dişi örneklerde ±18.67 cm ve erkek örneklerde ±16.04 cm; ortalama ağırlıklar tüm populasyon için ±89.61 g, dişilerde ±115.59 g ve erkeklerde ±66.78 g. Dişi ve Erkek balıklar arasında ortalama boy ve ağırlık farklılıkları istatistiksel açıdan önemsizdi (P>0.05). Toplam boy-otolit boyu ve toplam boy-otolit genişliği ve toplam boy-otolit ağırlığı arasındaki ilişkiler sırasıyla y=0.4173x+0,2048 (R2=8617), y=0,1923x+0,6715 (R2=7186), y=0.0102x+0,1045 (R2=7096), olarak bulundu. Balık ağırlığı-otolit boyu ve balık ağırlığı-otolit genişliği ve balık ağırlığı-otolit ağırlığı arasındaki ilişkiler sırasıyla y=0.0211x+5,6323 (R2=8617), y=0,0098x+3,1177 (R2=6139), y=0.0005x+0,0237 (R2=6577), olarak bulundu. Regresyon analizi sonuçlarına göre, balık boy ve ağılıkları ile otolit boyutları arasında orta ve kuvvetli pozitif ilişkiler bulundu. Key words: Otolit boyutları, Uranuscopus scaber, tiryaki balığı, İskenderun Körfezi, Kuzeydoğu Akdeniz

Otolith dimensions-total length relationships of Atlantic stargazer (Uranoscopus scaber Linnaeus, 1758) captured from northeastern Mediterranean Atlantic stargazer, Uranoscopus scaber is caught in large numbers by bottom trawl but has minor commercial value in Turkey. This study provides the first information on the otolith biometry-fish length relationships of U. scaber inhabiting Iskenderun Bay, northeastern Mediterranean Sea. Fish specimens were captured by commercial trawler at a depth of 80 to 100 m from the Iskenderun Bay (Hatay, Turkey) between May 2015 and June 2016. A total of 150 fish specimens (67 females and 83 males) were collected. Mean lengths were 17.21 cm in the all individuals, 18.67 cm in the females and 16.04 cm in the males; mean weights were 89.61 g in the whole population, 115.59 g in the females and 66.78 g in the males. The difference of the total length and weight between the female and male fishes was not statistically significant (P>0.05). The relationships among total length-otolith length and total length-otolith breadth and total length-otolit weight were as y=0.4173x+0,2048 (R2=8617), y=0,1923x+0,6715 (R2=7186), y=0.0102x+0,1045 (R2=7096), respectively. The relationships among body mass-otolith length and body mass-otolith breadth and body mass-otolith weight were as y=0.0211x+5,6323 (R2=8617), y=0,0098x+3,1177 (R2=6139), y=0.0005x+0,0237 (R2=6577), respectively. According to the regression analysis results, a moderate or strong positive relationships among the fish length and weight and otolith dimensions was determined. Key words: Otolith dimensions, Uranuscopus scaber, Atlantic stargazer, Iskenderun Bay, Northeastern Mediterranean
Otolith dimensions-total length relationships of atlantic stargazer (Uranoscopus scaber linnaeus, 1758) captured from Northeastern Mediterranean
Keywords: Su Ürünleri