HÂLİD B. VELÎD'İN İSLAM FETİHLERİNDEKİ ROLÜ VE KOMUTANLIĞI - ÖNDER, ZAFER (Fırat Üniveristesi, 2018)
Biz bu çalışmamızda İslam Tarihi'nde ''Allah'ın Kılıcı'' ünvanı ile meşhur olan Hâlid b. Velid'in hayatı ve şahsiyeti hakkında bilgi vermeye çalıştık. Yine bu çalışmamızda Hâlid b. Velîd'in İslam fetihlerindeki aktif rolüne çok ayrıntıya girmeden değindik. Ayrıca Hâlid b. Velid' in Müslüman olmadan önceki hayatıyla Müslüman olduktan sonraki hayatını kıyaslayarak onun sahâbe neslinde ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu göstermeye çalıştık. Hâlid b. Velîd'in bir komutan olarak askerî alandaki başarılarının ne derece olduğunu öğrenmek için savaşlardaki taktiklerine bakarak harp tarihi açısından nasıl yöntemler denediğini anlatmaya çalıştık. Bunlara ilaveten, çok tartışılan başkumandanlığından azledilme hususunun sebeplerini, araştırmacı bir bakış açısı ile ele alarak konu ile alakalı başta birinci elden kaynaklar olmak üzere tetkik eserler ışığında konu ile ilgili bilgi vermeye çalıştık.

In this work, we are aware of the history of Islam as " Glaive of God " In Walid we tried to make information about his life and personality. Again in this study, It is worth noting that Walid's active role in the Islamic conquest was very much technological. In addition, Khalid b. We have tried to show how important it is in the generation of the Sahab by comparing Walid's previous life with the Muslim to his later Muslim life. Again, Khalid b. As a commander, we tried to explain how he tried methods in terms of the history of war by looking at the tactics of the wars in order to find out the degree of success in the military field. In addition to this, we have tried to explain the reasons of dismissal from the most discussed Commander-in-Chief, from a researcher point of view, and to give information about the subject in the light of research works, especially the first-hand sources related to the subject.
The role and command of Haldi B. Velîd in Islamic fetish
Keywords: Din; Tarih