6 YAŞ ÖĞRENCİLERİNİN SAHİP OLDUKLARI KELİME SERVETİNİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ - SAVAŞ, MELEK (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu araştırma okul öncesinde öğrenim gören 6 yaş grubu öğrencilerin sahip oldukları kelime servetini çeşitli değişkenler açısından değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla Elazığ ilinde bulunan okul öncesi öğrencilerin kelime servetini belirlemek amacıyla betimsel tarama yönteminden yararlanılmıştır. Bu araştırmanın verileri görüşme türlerinden yapılandırılmamış görüşme tekniği ile toplanmıştır. Araştırma Elazığ ilinde üç okulda, toplam 30 okul öncesi öğrencisi üzerinde yapılmıştır.Görüşme yoluyla elde edilen verilerin çözümlenmesinde, betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Daha sonra elde edilen verilerin sayısallaştırılması yoluna gidilmiştir. Önce ses kayıtları okullara göre deşifre edilerek dinlenilmiştir. Öğrencilerin sahip oldukları kelime servetlerine ulaşabilmek ve elde edilen verilerin sayılmasını sağlamak amacıyla araştırmacı tarafından bir bilgisayar paket programı oluşturulmuştur. Bu program sayesinde veriler kolay ve güvenilir bir şekilde analiz edilmiş ve öğrencilerin kelime servetine ulaşılmaya çalışılmıştır.Yapılan araştırmada araştırmaya katılan toplam 30 okul öncesi öğrencinin araştırma süresince toplam 49677 harf kullandıkları tespit edilmiştir. Araştırma sürecinde öğrenciler en fazla A, E, R, İ, N ve M seslerini kullanmışlardır. Araştırma sürecinde öğrenciler en az J, F, Ö, C, P seslerini kullanmışlardır.Araştırma sonuçlarına baktığımız zaman okul öncesi altı yaş grubu öğrencilerin sahip oldukları kelime servetlerine ulaşılmıştır. Öğrenciler en fazla `ben' kelimesini tekrar etmişlerdir. Yine sık kullandıkları kelimeler arasında `orada, bir, çok, var, sevmek, anne, olmak, baba, biz' kelimeleri yer almaktadır.Araştırmaya katılan öğrencilerin kullandıkları kelimelerde başlangıç harfine göre sahip oldukları kelime servetleri de incelenmiştir. Öğrencilerin en fazla `A ve E' sesi ile başlayan kelimeleri kullanıldıkları görülmüştür. Öğrencilerin en az `J ve I' sesi ile başlayan kelimeleri az kullandıkları tespit edilmiştir.Öğrencilerin sahip oldukları kelime servetlerinde aile eğitim durumunun önemli bir faktör olduğu tespit edilmiştir. Anne ve baba eğitim düzeyi yüksek olan öğrencilerin kelime servetinin daha fazla olduğu tespit edilmiştir.Araştırmaya dayalı olarak elde edilen öğrencilerin sahip oldukları kelime servetlerine göre ilk okuma yazma programında yer alan ses gruplarının tekrar gözden geçirilmesi gerekir. Öğrencilerin sahip oldukları kelime servetleri dikkate alınarak ilk okuma yazma öğretim materyalleri ve ders kitapları yeniden düzenlenmelidir.Anahtar Kelimeler: Kelime serveti, ilk okuma yazma öğretimi, ses grupları

This research aims assessment of word power of age group of six students in the pre-scohool time in terms of variable point of view. To determine word power of Pre-school students in the province of Elazig, it is utilized from descriptive methods. This research interview datas were collected by unstructured interview technique from species of negotiations. This Research was conducted for total 30 pre-school students at three schools in the province of Elazig.Analysis of the data obtained through interviews, descriptive analysis technique is used. Then, the data obtained is used for digitizing. At first, sound records was listened by decoding according to schools. A computer software package was developed by researcher to achieve the Students word power and counted the data to provide. Through this program, the datas easily and reliably were analyzed and tried to reach the students mental Dictionary .In this study , during the research , it is confirmed that 30 pre-school students participated in the research used total 49677 letters. In the research process, students used the sounds of A, E, R, İ, N and M more than the other letters.And in the same process, students used the sounds of J, F, Ö, C, P less than the other letters.When we look at pre-school age group of six students to the research results, we can see that they have achieved the word wealth. Students were most repeated the 'me' word. Also, most frequent use of the words 'there, one, too, have, love, mother, be, father, we' are the words.According to the first letter of the word used by the students, they have been also studied the word power, and they have most used the words which starting with 'A and E 'letters. The words started with the sound of 'j and I' are the least ones used by students in their mental dictionariesAlso, it was determined that the status of family education was an important factor for their word power. The students who have mother and father with a high educational level ,was found to be more mental dictionaries.According mental dictionaries derived from this research, sound groups in the first literacy programs should be reviewed again and primary education teaching materials and textbook should be revised again with taking into students' mental dictionaries.Key Words: Word Power, first literacy program, sound groups
Assessment of word power of six years students in terms of variable point of view
Keywords: Eğitim ve Öğretim