SULTAN II. ABDÜLHAMİT DEVRİ (1876-1908) OSMANLI DEVLETİ'NDE BAYINDIRLIK FAALİYETLERİ - ERDEM, SEVİM (Fırat Üniveristesi, 2010)
XIX. Yüzyıl sonunda Osmanlı ekonomisinin çöktüğü ifade edilse de, Osmanlı tebaasının yaşam standardı diğer Avrupa ülkeleri ile aynı düzey olmuş ve Avrupa'daki gelişmeleri aynı hızda ve oranda takip edebilmiştir. Köklü bir devlet olma, hammadde bakımından zenginlik, devletlerin kendi ekonomilerinin gelişiminde Osmanlı coğrafyasının nüfus kapasitesinin, tüketen grubu temsil etmesi, pek çok sermayedarın Osmanlı ülkesinde farklı amaçlarla da olsa yatırım yapmaları, Osmanlı halkının diğer ülke halklarından geri kalmamalarını sağlamıştır.Bir toplumun sosyo-ekonomik kalkınmasında bayındırlık yapılarının yani kara-deniz ulaşımı, haberleşme, sulama, zirai ıslah, fabrika ve kent hizmetlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması önemlidir. Zirai, ticari, sanayi ve kentleşme alanında yapılan kamu hizmetleri sayesinde, kapalı bulunan alanlar arasında, kültürel, bilimsel ve işgücü hareketliliği görülür. Bu hareketliliğe bağlı olarak Sultan II. Abdülhamit devri bayındırlık yapısı da önemli değişikliklere uğramıştır. Yeni hizmet alanları yeni vergileri, yapıları, işletmeleri ve ekonomik kavramları gündeme getirirken, toplumsal yapı büyük oranda değişime uğramakta ve bilet-tarife-abonelik gibi kavramları yaygınlaştırmaktadır.Bayındırlıktaki iyileştirme ve yaygınlaştırmaya bağlı olarak ticaret, ziraat ve sanayi alanındaki sektörsel gelişmenin hangi yönde olduğunu görebilmek mümkün olmuştur. Köylü ve Kentli için değişen pek çok şey vardır. Köylü daha fazla üretmeyi ve daha fazla kazanmayı, Kentli ise daha modern yaşamayı ve şehirleşmeyi öğrendi. Kırsal ve şehirsel kesimin kent hizmetlerine olan gereksinimi doğrultusunda hizmet türleri çeşitlendi ve artış gösterdi.Anahtar Kelimeler: II. Abdülhamit, Osmanlı Devleti, Bayındırlık, Karayolu Ulaşımı, Raylı Ulaşım, Vapur, Aydınlatma, Zirai ıslah, Fabrika, Kent Hizmetleri?

At the end of 19 th century, although Ottoman economy is stated to collapse, life standard of Ottoman Public became the same level with the other European countries and they could followe the developments in Europe with the same rate and speed. Being an old state, richness as regards of raw material, the population capacity of Ottoman geography presenting the consume group in the development of states economy most of inventors had done investment even if they had different aims in the Ottoman Country provided Ottoman community not to became under developed from the other communities.In the social and economical development of a community; building of prosperity, in other world, land-sea transport, communication, watering, agricultural reform, factory and developing and becoming common place of city services are very important. Thanks to being done public services in the area of agriculture, commence, industry and urbanization, between the closed areas; cultural, scientific and workfore movements are seen. In depends of these movements; in Second Abdülhamid age, prosperity structure caused important changes. These new service areas caused new taxes, buildings, establishment and economical concepts; the social structure underwent changes in big rates and the concepts of ticket-timetable-ubscription became common.In depend of betterment and generalization in the prosperity, ıt could be possible to see the sectoral development in the area of agriculture and industry in which direction: There were a lot of changed things for villager and city-dweller. Villager learnt to produce more and earn more, City-dweller learnt to live more modern and urbanize. In direction of the requirement of city services both rural and city section, service kinds became different and showed increase.Key Words: Second Abdülhamid, Ottoman Empire, Prosperity, Motorway Transport, Raiiway Transport, Ship, Enlightment, Agricultural Reform, Factory, City Services?
The Ottoman Empire's activities of prosperity during the period of Sultan Abdulhamit II (1876-1908)
Keywords: Tarih