GENÇLİK VE SPOR İL MÜDÜRLÜRLÜKLERİNDE ÇALIŞAN ANTRENÖRLERİN İŞ DOYUMU VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIKLARININ İNCELENMESİ (DOĞU ANADOLU BÖLGESİ ÖRNEĞİ) - ALBAYRAK, VEYSEL (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bilim ve teknolojide yaşanan değişimlerle birlikte daha kolay ve hızlı bir şekilde bilgiye ulaşılabilmektedir. Bu durum hayatın her alanını etkilediği gibi ekonomik alanı da önemli ölçüde etkilemiştir. Teknolojik gelişmelerle birlikte küresel boyuta ulaşan rekabet koşulları daha da zorlaşmıştır. Örgütlerin zorlu rekabet koşullarına uyum sağlamaları ve varlıklarını sürdürebilmeleri açısından insan kaynakları önem arz etmektedir. Örgütler, varlıklarını devam ettirebilmek ve zorlu rekabet koşullarında etkili bir konuma gelebilmek için sahip oldukları insan kaynaklarına önem vermelidirler. Bu çalışmanın amacı gençlik ve spor il müdürlüklerinde görev yapan antrenörlerin iş doyumu ve örgütsel bağlılık düzeylerinin incelenmesidir. Bu amaçla 2019-2020 yıllarında Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan Elazığ, Bingöl, Muş, Erzurum, Malatya, Van, Erzincan, Kars, Iğdır, Ardahan, Hakkari, Ağrı, Bitlis, Tunceli olmak üzere toplam 14 ilde görev yapan antrenörlerin iş doyumu ve örgütsel bağlılık düzeyleri belirlenerek, antrenörlerin iş doyumu ile örgütsel ölçekleri alt boyutları arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmada nicel araştırma modellerinden olan tarama (survey) modeli kullanılmıştır. Antrenörlerin sosyo-demografik özelliklerini belirleyebilmek amacıyla kişisel bilgi formu; iş doyum düzeylerini belirleyebilmek amacıyla "Minnesota İş Doyum Ölçeği" ve bağlılık düzeylerini belirleyebilmek amacıyla da "Örgütsel Bağlılık Ölçeği" kullanılmıştır. Anket formlarından elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programına aktarılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda antrenörlerin örgütsel bağlılık ve iş doyumlarının yüksek düzeyde olduğu, antrenörlerin sosyo-demografik özellikleri ile iş doyumları ve örgütsel bağlılıkları arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Örgüt, örgütsel bağlılık, iş doyumu, antrenör, spor

With the changes in science and technology, information can be accessed more easily and quickly. This has affected every aspect of life as well as the economic sphere. With the technological developments, the conditions of competition that have reached the global dimension have become more difficult. Human resources are important for organizations to adapt to tough competition conditions and to survive. Organizations must give importance to their human resources in order to maintain their existence and become effective in challenging competition conditions. The aim of this study is to examine the job satisfaction and organizational commitment levels of coaches working in the provincial directorates of youth and sports. For this purpose, the job satisfaction of the trainers working in 14 provinces in Elazığ, Bingöl, Muş, Erzurum, Malatya, Van, Erzincan, Kars, Iğdır, Ardahan, Hakkari, Ağrı, Bitlis, Tunceli, located in the Eastern Anatolia Region between 2019-2020. Organizational commitment levels were determined and the relationship between trainers' job satisfaction and organizational scales sub-dimensions were examined. Survey model, which is one of the quantitative research models, was used in the research. Personal information form to determine the socio-demographic characteristics of coaches; "Minnesota Job Satisfaction Scale" was used to determine job satisfaction levels and "Organizational Commitment Scale" was used to determine levels of commitment. The data obtained from the questionnaire forms were transferred to SPSS 22.0 package program and analyzed. As a result of the research, it was determined that there was a high level of organizational commitment and job satisfaction of coaches, and there was a statistically significant relationship between coaches' socio-demographic characteristics and job satisfaction and organizational commitment. Keywords: Organization, organizational commitment, job satisfaction, trainer, sports
Investigation of job satisfaction and organizational commitment of coaches working in provincial directorates of youth and sports (the case of eastern anatolia region)
Keywords: Spor