Erzincan Ovasında Tarımın Başlıca Özellikleri - Haylı, Selçuk (My University, 2002)
Erzincan Ovası, tarımsal faaliyetler ve potansiyel bakımından Doğu Anadolu Bölgesi'nde dikkat çekici özelliklere sahiptir. Elverişli su kaynaklan ve sulama tesisleri sayesinde günümüzde tarım arazilerinin % 90'a yakını sulanmaktadır. Bu sebeple daha fazla gelir sağlayan şeker pancarı ve fasulye tarımı, ekiliş alanı .itibariyle önemli artışlar göstermiştir. Ovadaki köylerde hayvancılık, tali bir faaliyet olduğu için tarım arazilerinde kullanılan hayvan gübresi miktarı çok azdır. Hektar başına kullanılan toplam gübre miktarı Türkiye ortalamasının (500 kg) yarısı kadardır (260 kg). 1990 yılı itibariyle ülkemizde 1000 hektara 36,7 traktör düşmekte iken, Erzincan Ovası'nda bu miktar 24,6'dır. Kırsal kesimdeki ailelerin yaklaşık % 30'u topraksızdır. Toprak sahibi ailelerin % 80'i ise küçük mülkiyete sahiptir. Ova ve çevresinde küçük tarımsal işletmelerden oluşan, çok parçalı küçük mülkiyet hakimdir..Erzincan Ovası tarımında, % 90'lık oranla tarla tarımı hakimdir. Tarlaların yaklaşık % 25'inde nadaslı kuru tarım yapılmaktadır. Tarla tarımını sırasıyla, sebze alanları, meyvelikler ve bağ alanları takip etmektedir.
Keywords: Tarımsal Ekonomi ve Politika; Ziraat Mühendisliği; Ziraat; Toprak Bilimi