Omega-3 yağ asitlerinin sıçan testis dokusu üzerine koruyucu etkileri - Zararsız, İsmail; Kus, Ilter; Davarer, Mürsel; Kuş, Murat Abdulgani; Kaman, Dilara; Sarsılmaz, Mustafa (My University, 2011)
Amaç: Bu çalışmada testis dokusu üzerine omega-3 yağ asitlerinin koruyucu etkisi biyokimyasal düzeyde araştırılması amaçlandı. Gereç ve yöntem: Toplam 16 adet Wistar-Albino cinsi erişkin erkek sıçan 2 gruba ayrılarak incelendi. Grup I’deki sıçanlar kontrol grubu olarak alındı ve sadece intragastrik gavaj ile serum fizyolojik verildi. Grup II’deki sıçanlara ise, 400 mg/kg dozundaki ?-3 yağ asiti intragastrik gavaj yoluyla günlük olarak verildi. Altı haftalık deney süresi sonunda tüm sıçanlar dekapitasyon yöntemiyle öldürüldü. Hayvanlardan alınan testis doku örneklerinde superoksit dismutaz, Glutatyon peroksidaz, malondialdehit aktiviteleri spektrofotometrik olarak tayin edildi. Ayrıca kan testosteron düzeyleri incelendi. Bulgular: Çalışmamızda, ?-3 yağ asidi verilen sıçanlarda superoksit dismutaz, Glutatyon peroksidaz düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde artarken, malondialdehit düzeylerinde kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş tespit edildi. Ayrıca omega-3 yağ asidi verilen sıçanların kan testosteron düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış görüldü. Sonuç: Sonuç olarak omega-3 yağ asitlerinin sıçan testis dokusunda gerek oksidatif hasarı önleyerek, gerekse testosteron düzeyini artırarak olumlu etki gösterdiği tespit edildi.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Endokrinoloji ve Metabolizma; Genetik ve Kalıtım; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji