GENÇLİĞİN BOŞ ZAMANLARINI DEĞERLENDİRMESİNDE SPOR FAALİYETLERİNİN YERİ VE ÖNEMİ (TUNCELİ İLİ ÖRNEĞİ) - GÖKALP, HAKAN (Fırat Üniveristesi, 2007)
GENÇLİĞİN BOŞ ZAMANLARINI DEĞERLENDİRMESİNDESPOR FAALİYETLERİNİN YERİ VE ÖNEMİ(TUNCELİ İLİ ÖRNEĞİ)Hakan GÖKALPÖZETBu çalışmanın amacı; Tunceli İlinde yaşayan genç nüfusun boşzamanlarında hangi tür etkinliklere katıldıklarını, bu etkinliklere ayırdıklarısüreleri, etkinliğe katılım amaçlarını ve araçlarını belirleyerek, gençlerin boşzamanlarını ne şekilde değerlendirdiklerine ilişkin bir tespitte bulunmaktı.Araştırmanın evrenini Tunceli İli ve ilçelerinde ikamet etmekte olan 15-25yaşlarındaki gençler oluşturdu. Örneklem ise bu gençler arasından basit tesadüfiörnekleme yöntemiyle seçilmiş 1533 gençten oluşmaktadır.Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilmişolan anket kullanılmıştı. Anket gençlerin kişisel özelliklerini, ekonomiközelliklerini, sosyal özelliklerini, boş zaman etkinliklerini ve spora karşı bakışaçılarını belirlemeye yönelik 53 adet kapalı uçlu sorudan oluşmuştur. Anketyoluyla elde edilmiş olan veriler sosyal bilimlerde istatistik paketi (StatisticalPackages of Social Science) SPSS for Windows 10.0 paket programındanyararlanılarak çözümlenmiştir. Analizler için de frekans analizi, yüzde alma ve Ï‡2testinden yararlanılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre Tunceli'de yaşayan gençler illerinde bulunanboş zaman etkinliklerini yetersiz bulmuşlar, bu imkanların artırılması için sportesisleri başta olmak üzere bir takım imkanların artırılması gerektiğini ifadeetmişlerdir. Gençlerin boş zamanlarında düzenli olarak spor yapma alışkanlıklarıdüşük seviyededir (%18,6), ancak TV seyretme alışkanlıkları daha yüksektir1(%26,5). Bu sonuç istatistiksel olarak anlamlıdır. Gençlerin cinsiyet, yaş veekonomik durum değişkenlerine göre boş zamanları değerlendirme ve spor yapmaalışkanlıkları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar mevcuttur. Sporungençler üzerinde birleştirici bir rolü olduğuna inanılmaktadır, bu yüzden onlarınboş zamanlarını değerlendirecekleri ortamlar oluşturulması uygun olacaktır.Anahtar Kelimeler: Gençlik, Boş Zaman, Rekreasyon, Spor, Tunceli2

POSITION AND IMPORTANCE ON SPORT ACTIVITIES OF YOUTH INEVALUATION TO SPARTIME(TUNCELI SAMPLE)Hakan GOKALPABSTRACTThe aim of this study was temporarily to prove how young populationliving in Tunceli evaluates their spare time by determining what kind of activitiesthey joined, the time that they spent for these activities, the task and tools aboutjoining in these activities.The universe of this research was formed by the young people (15-25 years)living in Tunceli province and districts. The illustration was performed by 1533young people who were chosen among these young people with a randommethod.In this research, a survey was used which was formed by the researcher asa datum collecting tool. The survey was totally formed by closed-ended 53questions towards the personal characteristics, economic characteristics, socialcharacteristics, spare time and sport activities of young people.The datum which were collected with surveying method were solved byusing "SPSS for Wındows Package Program 10,0". For the analysis frequencyanalysis, the research taking the percentage and Ï‡2 tests were used.According to the research, young people living in Tunceli thought that thespare time activities were inadequate and they expressed that a party of activities,especially sport activities should be increased. The young people's habit of doingsports regularly in their spare time was on a low-level (% 18,6) but the habit ofwatching tv was on a high-level (% 26,5).There was a significant statistical differences between evaluation of sparetime activities and habit of doing sports according to the variations of sex, age andeconomical situation of young people.1It is believed that sport plays a role uniting for young people so it will needto an environment suited to their needs to evaluate in their spare time.Key Words: Youth, Spare Time, Recreation, Sports, Tunceli2
Position and importance on sport activities of youth in evaluation to spare time
Keywords: Spor