Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocuklarda Tedavi Uyumunun İstatistiksel Değerlendirilmesi - Murat, Duygu; Tekin, Uğur (Fırat Üniversitesi, 2023)
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) nörogelişimsel bir bozukluktur. DEHB tedavisinde ilk seçenek tedavi farmakolojik tedavidir. Hastalığın seyri çoğu zaman yaşam boyu devam ettiği için uzun süreli tedavi gerekir. DEHB' de tedaviye uzun süreli uyumun olması, madde kullanımı, kaza ve riskli davranışlar riskini azaltabilmektedir. Tedavinin başarılı seyretmesi için ilaç uyumu çok önemlidir. Bu çalışmada tedavi uyumunu etkileyebilecek faktörleri Türkiye örnekleminde değerlendirmeyi amaçladık. Çalışmamızda Morisky İlaç Uyum Ölçeği' ne göre DEHB' li çocukların %39,6'sının ilaç uyumunun yüksek olduğunu saptadık. Kız ve erkek çocukların ilaç uyumu ise benzerdi. Annelerin eğitim durumları karşılaştırıldığında, ilaç uyumu yüksek olan grubun annelerin eğitim düzeyi, ilaç uyumu kötü olan gruba göre daha yüksekti ve bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,013). Sonuç olarak DEHB' nin nörogelişimsel bir bozukluk olduğunu öğrenen ve tedavi edilmediği takdirde ortaya çıkabilecek riskleri fark edebilen eğitim seviyesi yüksek ailelerin ilaç kullanımı konusunda daha dikkatli olduklarını söyleyebiliriz.

Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is a neurodevelopmental disorder. Pharmacological treatment is the first option in the treatment of ADHD. Long-term treatment is required, as the course of the disease often continues throughout life. Long-term adherence to treatment in ADHD is important in terms of reducing the risk of substance use, accidents, and risk-taking behaviours. Medication adherence is very important for the successful outcome of the treatment. In this study, we aimed to evaluate the factors that may affect treatment adherence in the Turkish sample. We found that 39.6% of children with ADHD had high medication adherence accordingly Morisky Medication Adherence Scale. Medication adherence of boys and girls were similar. When the education level of mothers was compared, the education level of mothers with high medication adherence group was higher than those with poor medication adherence group, and this difference was statistically significant (p=0.013). We can say that highly educated families who learn that ADHD is a neurodevelopmental disorder and can realize the risks that may arise as a result of being untreated are more careful about drug use.
Statistical Evaluation of Treatment Compliance In Children With Attention Deficit Hyperactivity Disorder
Keywords: Affective Computing; Duygusal Bilgi İşleme; Collaborative and Social Computing; İşbirlikçi ve Sosyal Bilgi İşleme