Asenkron motorların sinirsel-bulanık denetleyici ile uyarlamalı denetimi - Dandıl, Beşir; Gökbulut, Muammer (My University, 2005)
Bu çalışmada, gerilim referanslı-dolaylı vektör denetimli asenkron motorlar için hız hatası ve hız hatasının integralini giriş olarak kullanan bir Sinirsel Bulanık Denetleyici (PI-SBD) ile uyarlamalı ve dayanıklı bir hız denetimi önerilmiştir. Asenkron motorların hız denetim başarısı, motor sürücülerindeki doğrusal olmayan elemanlar ve parametre değişimlerinden önemli ölçüde etkilenmektedir. Öğrenmeli bir sistem olan sinirsel bulanık denetleyicilerle, parametre değişimleri ve doğrusal olmayan yükler altında, asenkron motor sürücülerinin dayanıklılığının ve hız denetim başarılarının iyileştirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca, önerilen PISBD ile sürekli durum hız hataları da giderilmiştir. Değişik hızlarda ve doğrusal olmayan yükler altında çalışan asenkron motor sürücüleri için, PI-SBD’ nin denetim başarısını gösteren benzetim sonuçları, çeşitli sinirsel-bulanık denetleyicilerle karşılaştırmalı olarak sunulmuştur.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik; Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği