BEHÇET HASTALIĞINDA VİTAMİN DEĞERLERİ - ÇİÇEK, DEMET (Fırat Üniveristesi, 2005)
Behçet hastalığı (BH) etyopatogenezi tam olarak bilinmeyen kronik, tekrarlayıcı ve histopatolojik olarak vaskülitle seyreden multisistemik bir hastalıktır. BH'da oral ve genital mukozada tekrarlayan ülserler ile göz, deri, eklem, gastrointestinal sistem, santral sinir sistemi, vasküler ve respiratuar sistem bulguları hastalığa eşlik edebilir. BH'nin aktif olduğu dönemlerde nötrofil fonksiyonlarmda artış olduğu bilinmektedir. Bu durum oksidatif strese yol açmakta ve antioksidan sistemlerin aşın kullanılmasına neden olmaktadır. Antioksidanlar arasında vitaminler önemli yer tutar. Bu nedenle çalışmamızda Behçet hastalarında serum vitamin düzeylerini araştırdık. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji kliniğine başvuran 29' u aktif 11 'i inaktif olmak üzere toplam 40 Behçet hastası ile 20 sağlıklı kontrol grubu çalışmaya alındı. Uluslar Arası Çalışma Grubu Tam Kriterlerine göre BH tanısı konulup, en az bir bulgusu olan hastalar aktif olarak değerlendirildi. Tüm hastaların ve sağlıklı kontrollerin serum vitamin A, C, D, E, Bl, B2, FMN, B6, B12, folik asit düzeyleri ölçüldü. Aktif Behçet hastalarında serum vitamin Bl, B2, C, E ve FMN düzeyleri sağlıklı kontrollere göre anlamlı derecede düşük bulundu (p < 0.001). İnaktif Behçet hastalarında ise serum vitamin Bl ve FMN düzeyleri sağlıklı kontrollere göre anlamlı derecede düşük idi (p < 0.001). Aktif ve inaktif hasta grubu arasında serum vitamin düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı (p>0,05). Çalışmamız Behçet hastalarında nonenzimatik antioksidan olan vitamin değerlerinin düşük olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak Behçet hastalarına klasik tedaviye ek olarak antioksidan ajanların kullanılmasının faydalı olabileceğini düşünmekteyiz.

Behcet's disease (BD) is a chronic, recurrent, and multisystemic disorder of unknown etiology, characterized by vasculitis as a histopathologic feature. In BD, recurrent ulcers in oral and genital mucosa may be accompanied by eye, skin, joint, gastrointestinal system, central nervous system, vascular and respiratory system involvement. It is recognized that there becomes an increase in neutrophil functions in active stages of BD. This leads to an oxidative stress, resulting in overuse of antioxidant systems. Vitamins have a major part among antioxidants. Thus, in our study, we investigated serum vitamin levels in Behcet's patients. A total of 40 Behcet's patients presenting Fırat University Medical Faculty Department of Dermatology clinic, consisting of 29 active and 1 1 inactive patients, and a healthy control group of 20 individuals participated to the study. International Study Group Diagnostic Criteria were followed in diagnosis of BD, patients who had at least one sign were considered as having active disease. All the patients and healthy controls were measured for their serum vitamin A, C, D, E, Bl, B2, FMN, B6, B12, and folic acid levels. Serum vitamin Bl, B2, C, E and FMN levels were found to have significantly reduced in active Behcet's patients compared with healthy controls (p < 0.001). In inactive Behcet's patients, serum levels of vitamin Bl and FMN were significantly lower than those of healthy controls (p < 0.001). No statistically significant difference was found between active and inactive Behcet's patients with respect to their serum vitamin levels (p > 0.05). Our study demonstrates that vitamin levels which act as nonenzymatic antioxidants are reduced in Behcet's patients. In conclusion, we consider that additional use of antioxidant agents to classic treatment may be useful in the management of Behcet's patients.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Dermatoloji