DERVİŞ VAHDET-İ VE 31 MART OLAYI - DENİZ, AKİF (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans TeziDERVİŞ VAHDETİ VE 31 MART OLAYIAkif DENİZFırat ÜniversitesiSosyal Bilimler Enstitüsüİslam Tarihi ve Sanatları Anabilim Dalıİslam Tarihi Bilim Dalı2005, Sayfa: VI+4331 Mart Olayı'nın çıkmasına sebep olan en önemli olay İttihat ve Terakki'yekarşı olan muhalefettir. İngilizlerin desteğini sağlayan Prens Sabahattin ve AhrarFırkası'nın faaliyetleri de bunlar arasındadır.Derviş Vahdeti'nin bu ayaklanmadaki rolüne gelince, hiç şüphesiz buayaklanmada Derviş Vahdeti'nin ve çıkardığı ?Volkan? gazetesi'nin payı mutlakavardır. Ama bu olayı tamamen Derviş Vahdeti'ye bağlamak doğru değildir. Bu isyanSelanik'ten gelen ?Hareket Ordusu? tarafından bastırılmıştır.Anahtar Kelimeler: 31 Mart Olayı, İttihat ve Terakki, Derviş Vahdeti, VolkanGazetesi.

The most important even causing the 31st March issue is the opposition againstUnion and Progress. Prince Sabahattin and the Ahrar Division activities are amongthem.When we turn back to Dervish Vahdeti?s role in this rebellion we see thatDervish and the newspaper he had called ?Volkan? had a great contribution.Nevertheless it is not true to say that this event?s responsibility belogs to DervishVahdeti only. This rebellion has been controlled by the ?Motion Arms? which camefrom Selanike.Key Words: The Issue of 31st March, Union and Progress, Dervish Vahdeti, TheVolkan Newspaper.
Dervish Vahdeti and the issue of March 31 st
Keywords: Tarih