Anahtarlamalı Relüktans Makinanın Fiziksel Modeli ve Performans Analizi - Oksuztepe, Eyyup (My University, 2023)
Son yıllarda ulaşım araçlarında elektrik makinaların hem itki hem de generatör olarak kullanılması gittikçe yaygınlaşmaktadır. Ulaşım aracının özel gereksinimleri ve çalışma şartları hangi elektrik makinasının kullanılmasının uygun olacağını belirlemektedir. Zorlu çalışma şartlarında, kullanılan elektrik makinasının performans analizi gerçek ortam yerine bilgisayar ortamında gerçekleştirilmesi prototip imalat giderlerinin azaltılması bakımından gereklidir. Bu çalışmada zorlu çalışma şartlarının olduğu ulaşım araçlarında hata toleransı yüksek olması, basit yapı ve yüksek verime sahip olması nedeniyle Anahtarlamalı Relüktans Makina ele alınmış ve fiziksel modeli Matlab Simscape Toolbox’da modellenmiştir. Sonlu Elemanlar Analizi’den elde edilen veriler kullanılarak modellenen makina hem motor hem de generatör olarak kontrol edilmiş ve performans analizi gerçekleştirilmiştir. Benzetim sonuçları ile önerilen yöntemin doğruluğu ispatlanmıştır.
Keywords: Sonlu Elemanlar Analizi; Anahtarlamalı relüktans motor; Anahtarlamalı relüktans jeneratör; Elektrik makinalarının modellenmesi; Matlab Simscape Toolbox