FUROSEMİD' İN DİÜRETİK ETKİ GÜCÜ ÜZERİNE ASPİRİN' İN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - KARAHAN, İZZET (Fırat Üniveristesi, 1994)
Bu çalışmada yalnız başına furosemidin ve furosemid ile birlikte asetilsalisilik asit (A.S.A.)'in idrar miktarı ile sodyum, klorür, potasyum ve kalsiyum atılımı üzerine olan etkileri araştırıldı. Çalışmada, vücut ağırlıkları 13-32 kg arasında olan 8 dişi köpek kullanıldı. Genel anesteziye alınmış köpeklerde üretra yoluyla sidik kesesine folley kateteri yerleştirildi. Hayvanlara 1, 2, 3 ve 4 nolu uygulamalarda yalnız başına furosemid (0.5-1 mg/kg) ve furosemid ile birlikte A.S.A. (25mg/kg) verildi. 5, 6, 7 ve 8 nolu uygulamalarda ise laktatlı ringer solüsyonu (L.R.S.) verilerek aynı ilaç denemeleri tekrarlandı. Bunun yanısıra 9 nolu uygulamada L.R.S. ile birlikte A.S.A. verildi. İdrar miktarı ve sodyum, klorür, potasyum, kalsiyum düzeyleri kontrol zamanı ve belirlenen zaman aralıklarında tespit edildi. Furosemid köpeklerde idrar, sodyum, klorür, kalsiyum atılımlarını arttırdı. Furosemidin bu etkileri 10 dakika içinde oluştu ve 30 dakika içinde maksimuma erişti. Daha sonra bu etkiler 120nci dakikaya kadar azalma gösterdi. Buna karşın furosemid potasyum atılımına etkisiz oldu. Furosemid ile birlikte A.S.A. verilen uygulamalarda ise idrar, sodyum, klorür ve kalsiyum atılımlarının kontrol zamanı düzeylerine göre daha yüksek, fakat furosemid verilen uygulamalara göre daha düşüktür.

In this study, the effects of furosemide alone and acetylsalycylic acid (A.S.A.) together with furosemide on urinary volume and excretions of sodium, chlorid, potassium and calcium were investigated. In the study eight female dogs their body weights from 13 to 32 kg were used. Folley catheter was passed through the urethra and into the bladder in general anaesthetized dogs. Furosemide alone (0.5 mg/kg) and A.S.A. (25 mg/kg) together with furosemide were administered in applications 1, 2, 3 and 4 to animals. The same drug administrations were repeated with Ringer's lactate (L.R.S.) in applications 5, 6, 7 and 8. In addition, A.S.A. together with L.R.S. in number of 9 application was given. Urine volume and the levels of sodium, chlorid, potassium, calcium were determined during control period and established time periods. Furosemide increased excretions of urine, sodium, chlorid and calcium in the dogs. These effects of furosemide produced in 10 minutes and arrived at maximum in 30 minutes. Then these effects decreased as far as 120th minute. On the other hand furosemide did not affect potassium excretion. In applications given A.S.A. together with furosemide, excretions of urine, sodium, chlorid and calcium were higher than control period levels but were lower than in applications given furosemide.
Keywords: Veteriner Hekimliği; Veterinary Medicine