ORŞİEKTOMİZE RATLARDA MELATONİNİN PROSTAT DOKUSUNA ETKİLERİ - ŞENOL, FETHİ AHMET (Fırat Üniveristesi, 2001)
Melatonin pineal bezden geceleri salgılanan ve seviyesi gündüz azalan sirkadien salınım ritmi gösteren bir hormondur. İnsan prostatının glanduler epitelyimunun mikrozomaî fraksiyonunda melatonin bağlanma bölgeleri mevcuttur. Ratların da ventral prostatında melatonin reseptörleri olduğu gösterilmiştir. İnsanlarda benign prostat hiperplazisinin androjen-östrojen imbalansı sonucu olduğuna inanılmaktadır ve melatonininde bu gelişmede etkisi olabileceğine dair çalışmalar vardır. Bu çalışmada a) melatoninin prostat ve vezikula seminalis ağırlıkları üzerine etkileri b) prostat dokusundaki melatonin düzeyleri c) prostat dokusundaki 6-hidroksimelatonin düzeyleri d) prostat dokusundaki serotonin düzeyleri araştırıldı. Bu çalışmada, prostatın melatonine olan duyarlılığını artırmak için orşiektomi uygulandı ve 7 günlük bekleme periyodundan sonra 5mg/kg dozunda melatonin uygulanan grupta prostat ağırlığı sadece orşiektomi yapılan ve testosteron verilen gruba göre anlamlı olarak düşük bulundu ve testosteronun verilen dozda (lmg/kg) prostat ve vezikula seminalis ağırlıklarını anlamlı biçimde artırdığı görüldü. Çalışmamızda orşiektomi uygulanan ratlardan elde edilen prostat dokularının herhangi birinde melatonin varlığı tesbit edilemedi fakat metaboliti olan 6-hidroksimelatonin, melatonin verilen grupta testosteron verilen gruba göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Bu çalışmamız melatonin ve/veya metabolitlerininin prostat hacmini azaltabileceğini göstermektedir.

Melatonin is a hormone produced nocturnally by the pineal gland in circadian rhythmicity and circulating levels are low for much of day. Binding sites for melatonin are present in microsome-enriched fraction of human prostate glandular epithelium. The presence of melatonin receptors was demonstrated in ventral prostate of rats. Age-related changes in circulating concentrations of testosterone and estrogen, their balance, or their receptors in the prostate have been postulated to play a role in the development of benign prostate hyperplesia in man and a number of studies suggested that melatonin might have effect on this growth. In this study, the effect of melatonin in the weight of the prostate and seminal vesicle, levels of melatonin, 6-hydroxymelatonin and seratonin in the structures were investigated. The rats were castrated under anesthesia for increasing the sensitivity of prostate to melatonin. Beginnig on day 7 after castration, rats were killed and prostate glands and seminal vesicle were excised. In rats treated with melatonin at doses 5mg/kg, the weights of prostate were significantly lower than in castrated rats and rats treated with testosterone. In rats treated testosterone at doses lmg/kg, the weight of seminal vesicles and prostate were significantly higher than the other groups. The presence of melatonin was not determined in prostate structure of castrated rats however the level of melatonin metabolite, 6-hydroxymelatonin in rats treated melatonin was significantly higher than in rats treated with testosterone. Our results indicate that melatonin or it's metabolite, 6-hydroxymelatonin might effect growth of human prostate and reduce growth of prostate in the absence of circulating testosterone. Key Words : Melatonin, Prostate, Castration, Rats.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Üroloji; Urology