MALEBRANCHE'DA TANRI'NlN VARLIGI VE DELiLLENDiRiLMESi SORUNU - Dölek, Haydar (Fırat University, 2011)
Malebranche felsefesinin temelinin, hakikatİn araştırılmasında duyu ve duyguların doğru sonuçlara ulaştırmayacağı, bu nedenle de zihin ve aklın çok büyük öneme sahip olduğu yolundaki düşüneeye dayandığı söylenebilir. Öte yandan bizzat Malebranche'ın, kehdisini mistisizme vermiş bir düşünür olmasından dolayı bütün düşüncesini Tann-insan arasındaki ilişkide yoğunlaştırmış olduğu görülmektedir. İnsanın yaratıcısına bağlılığının hemen her alanda söz konusu olduğu gibi bir anlayıştan hareketle vesilecilik (occasionalism) düşüncesini savunan Malebranche, Tanrı'nın yardımı olmaksızın ruhun ve dolayısıyla insanın hakikati bulamayacağını düşünmüş ve buradan hareketle bazı teoriler ileri sürmüştür. Biz de bu makalede, Malebranche'ın ileri sürdüğü teorilerden Tann'nın varlığı problemi ve delillendirmesi üzerinde duracağız.
God's Being in Malebranche and Confirming His Evidence
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları