Isı pompası ile sıcak su üretimi ve elektrikli termosifonlu sistemle mukayesesi - Pıhtılı, Kazım; Duranay, Mehmet (My University, 2004)
Bu çalışmada, konutlarda ve iş yerlerinde çeşitli amaçlar için ihtiyaç duyulan sıcak suyun, ısı pompası kullanılarak temin edilebilirliği teorik ve deneysel olarak araştırılmış ve elektrikli termosifonlu sistemle mukayesesi yapılmıştır. Bu amaçla, yaygın olarak kullanılan 40 litrelik elektrikli termosifonun görevini yapacak şekilde, hava-su tipi FR-22 ile çalışır bir ısı pompası sistemi tasarlanmış ve tasarımına uygun şekilde bir deney seti hazırlanmıştır. Gerekli ölçüm cihazları ile de donatılan ısı pompası deney seti ve elektrikli termosifon ile deneyler yapılarak, elde edilen veriler tablo ve grafiklere aktarılmış ve her iki sistem enerji tüketimi ve diğer yönleri ile mukayese edilmiştir. Sonuç olarak; ısı pompası ile sıcak su temininin, elektrikli su ısıtıcısına nazaran daha verimli olduğu görülmüştür. Bu çalışmada, zamana ve kaynak sıcaklığına bağlı olarak ısı pompası performansı 1.4 ile 2.4 arasında değişmiştir.
Keywords: Mühendislik; Makine; Enerji ve Yakıtlar