PARABOLOİD TABANLI FIŞKIRAN YATAKLARDA KURUTMA PARAMETRELERİNİN İNCELENMESİ - FENDOĞLU, SELİM UĞRAŞ (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu çalısmada paraboloid tabanlı fıskıran yataklı kurutma sisteminde mısırın sıcakhava akımıyla kurutulmasında kurutma süreleri belirlenmistir. Deneyler fıskıran yatakolusturacak minimum hava debisinde, 55°C, 75°C ve 95°C sıcaklıklarında olmak üzere üçfarklı sıcaklık değerinde, kuru baza göre %20 ve %40 nem değerlerinden mısır içingüvenli depolama nemi olan kuru baza göre %14 nem değerine ininceye kadar yapılmıstır.Bunun yanında çekis borusu kullanarak, sistemin çekis borusuz kurutma performansı ilekarsılastırma yapılmıstır. Yatak yüksekliğinin kurutma sürelerine etkilerini incelemekamacıyla üç farklı yatak yüksekliğinde 75°C'de deneyler yapılmıstır.Deneyler esnasında mısırın paraboloid tabanlı fıskıran yataklı kurutma sisteminde,çekis borulu ve çekis borusuz kurutmada kurutma süreleri ölçülmüstür. Çekis borusuz95°C sıcaklıktaki kurutmada en kısa kurutma süresi elde edilmistir. Sistemde kullanılançekis borusunun kurutma süresini arttırdığı görülmüstür. Bunun yanında farklı yatakyüksekliklerinin kurutma süresine belirgin etkisi olmadığı gözlemlenmistir.

In this study, duration of corn drying in paraboloid based spouted bed by hot airflow is investigated. Experiments were conducted at minimum flow rates which able tocreate spouted bed and, three different temperatures 55°C, 75°C and 95°C which differentvalues to achieve humiditiy 14% secure storing damp from 20% - 40% humidity (drybased). Furthermore, a draft tube is applied to the system and and drying performances ofthe system with and without draft tube were compared. The experiments were conducted toinvestigate the effects of bed heights on drying duration at three different bed heights at75°C.During the experiments, corn drying durations in paraboloid based spouted bedwith and without draft tube are measured. The shortest drying time is obtained withoutdraft tube and for 95°C drying gases temperature. It is observed that drying durationincreases with draft tube usage. Furthermore, another result observed that the different bedheights do not effect drying duration distinctly.
Examining of drying parameters in paraboloid based spouted bed
Keywords: Makine Mühendisliği