Kolorektal Polip ve Karsinom Tanısında RDW ve MPV'nin Rolü: Vaka-Kontrol Çalışması - Cengiz, Mustafa; Sahın, Abdurrahman; Özdil, Kamil; Sökmen, Hacı Mehmet (My University, 2015)
Giriş ve Amaç: Ortalama trombosit hacmi (MPV) kırmızı kan hücresi dağılım genişliği (RDW) testleri rutin tam kan sayımında bulunan basit testlerdir. İnflamasyon, MPV ve RDW değerlerinde değişiklikler yapabilir. Bu çalışmada KRK, adenom ve sağlıklı kontrollerin MPV ve RDW değerlerini karşılaştırmayı amaçladık. Yöntem ve Gereçler: KRK veya irritabl barsak hastalığı şikâyetleri nedeniyle kolonoskopik tarama yapılan vakaların MPV ve RDW değerleri geriye dönük olarak değerlendirilmiştir. Kolonoskopi ve histopatolojik bulgularına göre göre hastalar KRK, adenom ve normal kontrol grubu olmak üzere 3 ayrı gruba ayrıldı. Sonrasında adenom grubu displazi ve villöz komponent varlığına göre yüksek olasılıklı prekanseröz ve düşük olasılıklı prekanseröz olarak 2 alt gruba ayrıldı. Bulgular: Çalışmaya ardışık toplam 602 hasta alındı. Bunlardan KRK grubunda (n=130)'si, adenom grubunda (n=241)'si ve normal kolonoskopik bulguları olan (n=233)'si hasta kontrol grubundaydı. KRK grubunda diğer gruplara nazaran hemoglobin, MCV değerleri daha düşükken trombosit sayıları daha yüksek bulundu (P<0.001). MPV ortanca değerleri KRK, adenom ve kontrol grupları arasında karşılaştırıldığında sırasıyla (7,51-7,91-7,90 ve P<0,001). Ayrıca RDW median değerleri gruplara arasında (15,7-14,6-14,4 ve P<0,001) istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Adenom alt grupları karşılaştırıldığında düşük-yüksek olasılıklı gruplar arasında sadece RDW açısından istatistiksel anlamlı fark tespit edildi (14,4-14,8,ve P=0.02). MPV değerleri açısından gruplar arasında fark bulunamadı (7,89-8,04 ve P>0.05). Tartışma ve Sonuç: Kolonoskopik taramaya alınacak vakalarda RDW ve MPV değerleri dikkate alınmalıdır.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Onkoloji